h

Informatieavond over jeugdhulpverlening

10 maart 2019

Informatieavond over jeugdhulpverlening

Dinsdag 26 februari heeft de SP, samen met de PvdA, de jeugdhulpverlening op de politieke agenda gezet. Dit werd tijd: er zijn veel problemen die opgelost moeten worden en we hebben het er bijna niet over. Het ging deze keer specifiek over de jeugdhulpverlening met opname (intramuraal) waar de gemeente gedeelde verantwoordelijkheid voor heeft. De avond was niet gericht op bezuinigingen of naar aanleiding van een transitie, maar op het laten kennismaken met de jongeren waar het om gaat en de problemen waar zij tegenaanlopen.

In de jeugdhulpverlening spelen al jaren een aantal thema’s. Jongeren worden continu onvrijwillig verhuisd, door heel Nederland en soms zelfs daarbuiten. Jongeren krijgen steeds weer andere hulpverleners, ze krijgen steeds korte indicaties en hebben daarom ieder jaar weer de angst dat de hulp zal stoppen. Ook het onderwerp dat aangekaart werd waren de 18+’ers. Te vaak belanden zij op straat.

De gemeente Eindhoven heeft een korte presentatie gegeven met cijfers en een aantal zorgorganisaties hebben uitgelegd op welke manier zij vorm geven aan de zorg. De belangrijkste sprekers van deze avond waren de jongeren zelf. Zij vertelden uit eigen ervaring waar ze tegenaanlopen. Deze jongeren hebben vele ogen geopend van de aanwezige raadsleden over de problemen waar zij tegenaan lopen.

De eerste stap is gezet. De problemen waar deze jongeren mee te maken hebben zijn duidelijk gemaakt. Samen met een aantal organisaties gaan we aan tafel zitten om te zoeken naar oplossingen en de politieke ruimte zit om verandering te brengen. Zodra we hier zicht op hebben, gaan we moties indienen en hier een meerderheid voor halen. Het moet nu gaan veranderen!

 

Sytze van der Veen, commissielid voor de SP

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier