h

De raad steunt SP motie: Stop herindiceren Huishoudelijke Hulp.

21 februari 2019

De raad steunt SP motie: Stop herindiceren Huishoudelijke Hulp.

Al langer staat de huishoudelijke hulp op de agenda. Sinds er resultaatgericht geïndiceerd wordt, krijgen veel mensen nog maar de helft van de hulp. Er worden beschikkingen afgegeven waar niet het aantal uren in staan, maar het resultaat: een schoon en leefbaar huis. Dat dat té vaag is blijkt uit het feit dat er 330 bezwaren ingediend zijn, bezwaren die in veel gevallen veel te lang blijven liggen, soms zelfs langer dan een jaar.

Om voor deze schrijnende problemen aandacht te vragen in de gemeenteraad heeft de SP, samen met D66, Ouderen Appèl en DENK een agenderingsverzoek daarover ingediend. Dit betekent dat er drie opeenvolgende avonden extra aandacht is voor de problemen die door dit college opgelegde herindicaties in de huishoudelijke hulp, zijn veroorzaakt. De eerste avond was een inspraakavond, daarna volgde een politieke avond en afgelopen dinsdagavond was de raadsvergadering. Deze drie avonden worden hieronder kort toegelicht.

Op dinsdag 5 februari hebben we in de Raadszaal tien insprekers gehoord in verband met de huishoudelijke hulp, en de afhandeling van de bezwaren. Dit was een emotionele avond. Mensen die gebruik maken van huishoudelijke hulp vertelden dat ze te weinig hulp krijgen, dat ze geen contact konden krijgen met gemeente om hierover te klagen en dat ze ziek worden van de stress om in een vervuild huis te moeten wonen.

Ook hoorden we de FNV vertellen dat er hoorzittingen gaan komen, waarbij alle cliënten een kwartier gehoord gaan worden. Eerst houdt de gemeente deze mensen in vele gevallen een jaar aan het lijntje, in het kader van zorgvuldigheid, en nu moet ineens het gas erop. Bijzonder dat we deze informatie niet van wethouder Richters (GroenLinks) horen! Wij vinden dat de wethouder de gemeenteraad moet informeren over dit soort grote stappen.

De wethouder vertelde ook nog iets verrassends. Mensen die bezwaar tegen de beschikking hadden ingediend, worden daarna wél beoordeeld op aantal uren hulp en niet alleen op het subjectieve/vage criterium “schoon en leefbaar huis”  Zo moet het ook van de rechter! Maar deze duidelijkheid over uren huishoudelijke hulp, krijgen alleen de mensen die bezwaar hebben gemaakt. Het Eindhovense college gaat voor nieuwe gevallen, eerst nog de reactie van het Ministerie van VWS afwachten. Er zijn immers veel gemeenten die in hetzelfde schuitje zitten, daarom zal het ministerie adviseren en daarna zal het gemeentelijke beleid pas wijzigen.

Dinsdag 12 februari was de meningsvormende avond, waar de politieke meningen gedeeld en gevormd worden. De SP vindt dat iedereen die gebruik maakt van huishoudelijke hulp die op basis van uren moet krijgen; mensen moeten duidelijkheid hebben en we willen niet met twee maten meten. Er moet nu gestopt worden met herindiceren totdat er duurzaam beleid is. We willen hiermee voorkomen dat mensen vier keukentafelgesprekken krijgen in korte tijd. Ook voor huishoudelijke ondersteuning geldt; eerste een gesprek met een WIJ generalist en daarna met het servicebureau. De wethouder gaf aan gewoon door te willen gaan met het huidig beleid, ook voor mensen die nog niet herindiceerd zijn. Dat vinden wij zinloze tijdsverspilling en onnodig dubbele belasting voor cliënten en ambtelijk apparaat.

Voor de raadsvergadering van 19 februari  heeft de SP een actuele motie ingediend waarin we oproepen dat de gemeente moet stoppen met herindiceren. De wethouder ging direct mee en noemde het een schappelijk voorstel. Omdat het Ministerie van VWS over maximaal 4 weken met een advies komt dat de gemeente gaat volgen, heeft de raad unaniem ingestemd met ons voorstel. Er wordt dus pas over 4 weken gestart met nieuwe herindicaties, als het ministerie van VWS dan nog geen uitspraak gedaan heeft, wordt de raad daarover geïnformeerd. Een mooi succes in dit dossier!

Sylvie van Dijk s.van.dijk@eindhoven.nl

Reactie toevoegen

U bent hier