h

In Gestel is men ruimhartig!

9 november 2018

In Gestel is men ruimhartig!

Foto: Caro Goudriaan

Zaterdag 3 november is vanuit onze SP afdeling een ploeg vrijwilligers de hele dag op de been geweest. We hebben voedsel ingezameld voor de voedselbank. 

Daarvoor hadden we een boodschappenbriefje meegekregen van de Voedselbank. Hierop stonden ingrediënten voor een gezonde maaltijd, die je goed kunt bewaren. Bijvoorbeeld pasta en rijst, groenten in blik of pot, houdbare melk en houdbaar broodbeleg.

We hebben alle bezoekers van het winkelcentrum aan het Kastelenplein gevraagd of ze bij hun boodschappen ook wilden denken aan de mensen die van de voedselbank afhankelijk zijn. De reacties waren overweldigend. Binnen een paar uur waren er 28 kratten gevuld. Twee mensen hebben zich bij ons spontaan als vrijwilliger gemeld voor de voedselbank hebben we in contact gebracht met de voedselbank.
Of mensen nu een grote of kleine beurs hadden, ieder droeg iets bij. Vaak mochten de kinderen iets in de krat stoppen.   Veel mensen vinden dat het te gek is dat het in zo'n rijk land een voedselbank nodig is.  Een paar mensen kwamen ons vertellen dat ze dankzij de voedselbank een nare periode in hun leven hadden kunnen overbruggen. Wij vinden dat een minimum inkomen voldoende moet zijn om van te kunnen leven.

Een man uit Litouwen die momenteel in Eindhoven werkt, snapte er helemaal niets van.  Hij dacht dat we voedsel inzamelden voor een ver buitenland. Hij had nooit verwacht dat in ons land bittere armoede kan bestaan.  Hij weet niet beter dan dat iedereen die niet kan werken hier een goede uitkering krijgt. Hij dacht dat iemand dan wel enorm gefeest moet hebben om niets meer over te hebben om van te eten. 

Aan hem en aan meer mensen moesten we dus uitleggen dat de mensen die van de Voedselbank gebruik mogen maken er vaak weinig aan kunnen doen dat ze in de problemen zijn geraakt.  Als je een beetje pech hebt in het leven; kan het je zomaar gebeuren dat je niks meer hebt om van te leven.

Zo kwam een mevrouw aan de kraam. Zij vertelde dat ze nu van de voedselbank leeft. Zonder tranen kon ze haar verhaal niet vertellen. Ze is haar werk kwijt geraakt. Ze heeft een uitkering aangevraagd. Bij de aanvraag is iets niet goed gegaan, dus krijgt ze al een tijdje geen geld. Werken zit er vanwege de stress en lichamelijke problemen op dit moment niet in. Een medewerker van WIJeindhoven zou helpen, maar daar hoort ze niets meer van.

En zo kan het gebeuren dat ze diep in de schulden is geraakt en niet meer weet hoe het nu verder moet. Ze gaf aan dat ze vorige week van de voedselbank vooral boter en andere producten had gekregen waarmee ze niet zoveel kon. Wij hebben veel soep ingezameld en haar spontaan een blik meegegeven. 

Wat ons vooral bijblijft van deze middag is dat er heel veel hartelijke en gulle mensen in onze stad wonen. Met alles wat zij gegeven hebben kunnen flink wat pakketten gevuld worden.

We willen onze vrijwilligers hartelijk danken. Zonder hen hadden we het niet kunnen doen.
Team SP Eindhoven.

Reactie toevoegen

U bent hier