h

Problemen rondom huishoudelijke hulp

1 oktober 2018

Problemen rondom huishoudelijke hulp

 
In april kreeg ik de eerste signalen dat er iets niet goed ging met de huishoudelijke hulp in Eindhoven. Ik was net geïnstalleerd als commissielid en toch wisten mensen mij via mail te vinden.  Dat vond ik bijzonder en dan moet er wel iets aan de hand zijn dacht ik. Een tweetal huishoudelijke hulpen deden hun verhaal. Het bleek dat sinds de herindicaties de huishoudelijke ondersteuning alsmaar slechter werd. Ze moeten hetzelfde werk doen in veel minder tijd. Daarbij krijgen ze, om hun uren toch te kunnen maken, meer cliënten op een dag. Hierdoor neemt de fysieke belasting toe. Overal hebben ze alleen tijd voor het zware werk en een gewoon gesprek zit er niet meer in.
Tegelijkertijd maken de hulpen zich steeds meer zorgen om hun cliënten. Zij zien de huizen viezer worden en hun cliënten in de problemen raken. Er zijn ook veel eenzame ouderen die bijna niemand anders zien dan hun huishoudelijke hulp. Het netwerk is vaak overbelast en het is dan extra moeilijk voor mensen om ook nog hulp te vragen bij bijvoorbeeld het stofzuigen of de badkamer poetsen.
Ik kreeg ook veel mails van cliënten en hun familieleden dat ze zich zorgen maakten en zich afvroegen hoe nu verder. In veel gevallen is er sprake van een halvering van de uren. Ik heb deze mensen doorverwezen naar het meldpunt “Hart voor de Zorg” van de FNV 
 
Nu blijkt dat de gemeente al 224 bezwaren binnen heeft gekregen.
Hierover heb ik vragen gesteld aan de verantwoordelijke wethouder. Want de oorzaak van de problemen is het gewijzigde beleid; er wordt geïndiceerd op “schoon en leefbaar huis”  in plaats van in uren. Na de indicatie kan de zorgaanbieder zelf bepalen hoeveel hulp hij inzet. De zorgaanbieder wordt zo dus geprikkeld om zo weinig mogelijk huishoudelijke hulp in te zetten, dat is immers goedkoper.
 
De antwoorden die de wethouder gaf vonden wij onbevredigend.
 
Daarom hebben wij een agenderingsverzoek ingediend waarmee de huishoudelijke hulp weer een politiek verhaal werd. Afgelopen dinsdag 25 september, hebben we hier een discussieavond gehad met de wethouder. Het bovenstaand filmpje van 040tv geeft deze avond goed weer.
 
Maar hiermee zijn we uiteraard niet klaar. De wethouder lijkt de mensen vergeten te zijn, zij Ze praat als een manager over ondernemingskansen en innovaties. De SP wil ervoor zorgen dat het weer om de mensen gaat: om de cliënten en de huishoudelijke hulpen. Wordt vervolgd!
 
Sylvie van Dijk  

U bent hier