h

Jongensprostitutie in Eindhoven

26 september 2018

Jongensprostitutie in Eindhoven

Op woensdag 19 september was de SP aanwezig bij een informatieavond over jongensprostitutie. Bestaat er zoiets als jongensprostitutie, hoor ik u denken? Jazeker, het blijkt zelfs een groot probleem waarbij de onbekendheid misschien wel het grootste probleem vormt.

Binnen de illegale prostitutie zijn 3000 vrouwelijke slachtoffers waarvan de helft minderjarig. De cijfers over meisjes zijn enigszins bekend, jongens zijn helaas vrijwel onzichtbaar.

Op de informatieavond is een presentatie gegeven door mevrouw Van Went en mevrouw  Castelijns. Zij werken voor het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd) prostitutie. Ze gaan in gesprek met jonge jongens, die vastzitten in een netwerk van criminaliteit. Dit doen ze vaak op geheime locaties en soms zelfs met gevaar voor eigen leven.

Jongens worden tussen hun 12e en 16e levensjaar ‘geworven’ voor gedwongen prostitutie. Wanneer ze te oud zijn, worden ze ingezet om nieuwe slachtoffers te zoeken en zo gedwongen dader te worden. De ‘nieuwe’ jongens worden dan verkracht om ‘alvast te wennen aan de klanten’. Ook worden jongens met een licht verstandelijke beperking ingezet om seks te hebben met mensen die HIV of aids hebben. Deze jongens hebben geen idee wat deze ziekte inhoudt en weten niet wat ze gaat overkomen.

De verhalen zijn gruwelijk en hartverscheurend. Een erg dappere jongen met een vluchteling-achtergrond, aanwezig op deze avond, deed zijn verhaal. Het was voor hem nog te moeilijk om zijn persoonlijke verhaal te vertellen omdat hij nog midden in zijn traumaverwerking zat. Met trillende, maar toch krachtige stem, deed hij een algemene oproep aan ons om te geven om de jongens waar bijna niemand iets om geeft, waar bijna niemand naar omkijkt. Het deed me pijn om te zien dat deze jongen dit heeft moeten concluderen. De jongen is vluchteling, een risicogroep volgens het expertisecentrum.

Het grootste probleem in de jongensprostitutie is dat het misbruik door de jongens zelf niet altijd herkend wordt als een probleem. Omdat er weinig aandacht is voor de jongens zijn de slachtoffers vaak niet bewust dat het niet normaal is wat ze overkomt en illegaal is. Als dat bewustzijn er wel is, dan is er veel schaamte.

Ik ben op een emotionele manier meer te weten gekomen over de wereld van de jongensprostitutie. De SP zal  zich hard maken om meer aandacht te vragen voor de slachtoffers die nu nog vaak buiten beeld zijn en een einde maken aan het taboe wat er heerst.

 

Sytze van der Veen

Commissielid SP Eindhoven

 

Reactie toevoegen

U bent hier