h

Protest tegen doodstraf voor mensenrechten activist

5 mei 2018

Protest tegen doodstraf voor mensenrechten activist

Foto: Hero Sersefi

In de algemene ledenraadsvergadering van november 2017 heeft de SP afdeling Eindhoven besloten om enkele keren per jaar stil te staan bij mensen die vanwege hun politieke inzet gevangen genomen zijn. In maart hoorde één van onze leden via kennissen in zijn geboorteland dat in Iran de doodstraf zou worden uitgesproken over Ramin Hossein Panahi, 22 jaar, nadat hij met anderen over mensenrechten had gesproken.

Uit contacten met Amnesty bleek dat men zich ernstig zorgen maakte over de behandeling van deze man door de Iraanse autoriteiten. Samen met Amnesty Eindhoven heeft de SP Eindhoven daarna brieven gezonden naar de ambassadeur van Iran in Den Haag en het ministerie van Justitie in Iran om aandacht te vragen voor de zaak van deze man.
In Nederland werd er op dinsdag 24 april  tussen 11.00 tot 15.00 uur in Den Haag een protest gehouden tegen het internationale gerechtshof. Dit protest was bedoeld om de doodstraf van de politieke gevangene Ramin Hussein Panahi tegen te houden. Ook wij zijn namens de SP afdeling Eindhoven actief aanwezig geweest tijdens dit protest/reddingsactie. Het protesteren tegen de doodstraf van de politieke vluchteling Ramin Hussein Panahi werd tegelijkertijd op veel verschillende steden in Europa gehouden. Tijdens het protest heeft de broer (Amjad) van Ramin 10 minuten gesproken. Dit maakte veel indruk. Het is onbegrijpelijk dat een vredelievend persoon die zo jong is ter dood wordt veroordeeld.  Naast mensen uit de Iraanse/Koerdische cultuur waren er ook verschillende partijen aanwezig. Sadet Karabulut heeft namens de SP kamervragen gesteld over doodstraf van politieke gevangenen in Iran. Ook de VN hebben zich negatief uitgesproken over de opstelling van Iran ten opzichte van Ramin Hussein Panahi. 
Allen vinden dat executie, of te wel ‘’doodstraf’’ moet worden afgeschaft! De ouders van Ramin Hussein Panahi hebben laten weten dat zij iedereen die zich inzet tegen dit protest danken. Zij hebben veel pijn en verdriet. Om die reden willen wij iedereen uitnodigen om dit protest voort te zetten, zolang het nog kan. 
meer informatie is te vinden via:
https://www.amnesty.org/en/documents/mde13/7827/2018/en/  
https://iranhumanrights.org/2018/04/un-rights-experts-call-on-iran-to-an...

Reactie toevoegen

U bent hier