h

Eindhoven klaar voor verkiezingen, ook voor mensen met lees en schrijf beperkingen

14 maart 2017

Eindhoven klaar voor verkiezingen, ook voor mensen met lees en schrijf beperkingen

Foto: SP / www.rtvdrenthe.nl

De SP heeft met een motie gezorgd dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven makkelijker kunnen stemmen. Ook voor de verkiezingen van aanstaande woensdag heeft de SP vinger aan de pols gehouden om ervoor te zorgen dat ook deze keer mensen zorgeloos kunnen gaan stemmen. De stembureauvoorzitters zullen extra aandacht besteden aan laaggeletterdheid bij de voorzittersbijeenkomst die plaatsvindt voor aanvang van de verkiezingen.

Hieronder staan nog een keer de regels op een rijtje

Dit zijn de regels

  • Wie een lichamelijke beperking heeft mag aan één persoon hulp vragen tot in het stemhokje aan toe. Dit mag iedereen zijn behalve iemand die op de kandidatenlijst staat (dus SP lijsttrekker Emile Roemer valt af). De hulpverlenende persoon mag een bekende zijn maar ook een wildvreemde of een medewerker van het stembureau.
  • Wie niet in staat is om naar een stembureau te gaan, kan stemmen per volmacht. Op de stempas staat ruimte om een andere persoon te machtigen voor het uitbrengen van de stem. Deze persoon kan dat alleen doen op hetzelfde moment dat hij of zij zelf gaat stemmen. Er is een handtekening en een kopie van het identiteitsbewijs voor nodig, dat de gemachtigde persoon meebrengt naar het stembureau.
  • Hulp aan iemand met een verstandelijke beperking is (nog) niet toegestaan.
  • Hulp aan iemand zonder beperking die niet goed kan lezen is ook niet toegestaan.
  • Mochten er toch problemen zijn, neem dan contact op met de SP Hulpdienst: 040-2816097
  • Tips voor mensen die niet goed kunnen lezen In het stembureau krijgt u een stembiljet. Dit moet u uitvouwen. Op dit papier staan alle politieke partijen. U zoekt bovenaan het papier de partij van uw keuze. Bijvoorbeeld SP. Onder uw partij ziet u een lijst met namen. Bijvoorbeeld Emile Roemer en Renske Leijten. In deze lijst kleurt u één hokje rood. Dan vouwt u het papier weer op. U gooit het daarna in de stembus buiten het hokje. U mag de medewerkers om het stembureau vragen om uitleg. Maar zij mogen u niet assisteren.

Reactie toevoegen

U bent hier