h

SP voert actie met kerstman bij opening academisch jaar TU/e

5 september 2016

SP voert actie met kerstman bij opening academisch jaar TU/e

Foto: Caro Goudriaan

Maandag 5 september opende onder de leus Dream. Dare. Do (droom, durf, doe) onder andere president-directeur Shell Nederland Marjan van Loon het academisch jaar in Eindhoven. De SP vindt dat Shell niet thuishoort op deze opening. Volgens de partij leidt de toegenomen commercialisering tot een stagnatie in het aantal wetenschappelijke doorbraken en tot gekleurd onderzoek. Uit onderzoek van de SP onder 1000 wetenschappers blijkt hetzelfde: 78% vindt de toenemende commercialisering van de universiteit geen goede zaak.  Een kerstman in de zomer trok veel bekijks. Ook Marjan van Loon en de directeur communicatie van de TU/e kwamen om uitleg vragen:  “De leus van de opening is Dream. Dare. Do. Eén van de bekendste kerstliedjes gaat ook over dromen. Dromen van een witte kerst. De SP kerstman droomt van meer onderzoek en minder Shell op de universiteit. Het is een ludiek protest tegen de vercommercialisering.” Aldus Sandra Beckerman, medewerker van het wetenschappelijk bureau van de SP.

De afgelopen jaren is er op universiteiten steeds minder ruimte voor langdurig, fundamenteel en onafhankelijk onderzoek. Steeds meer onderzoek is in samenwerking met het bedrijfsleven. Beckerman: “Spoorwegen, internet, nanotechnologie waren er niet geweest als de overheid in het verleden niet fors had geïnvesteerd in langdurig, fundamenteel en onafhankelijk onderzoek. Nu doet de overheid dat niet. Dat leidt tot stagnatie.”

Daarnaast hekelt de SP de rol van de Shell in de wetenschap. “Shell speelt een kwalijke rol. Haar regionale tak, de NAM, beweert dat er in Groningen alleen in een beperkt gebied schade is door gaswinning. Deze zomer bleek uit onafhankelijk onderzoek van de TU Delft echter het tegendeel: schade komt in een groter gebied voor.”

De SP droomt van een witte kerst en een wetenschap zonder Shell en consorten. Tijdens de opening van het academisch jaar zal ze haar ideeën voor een betere wetenschap, zoals meer investeren in fundamenteel en onafhankelijk onderzoek en het doorknippen van de banden met het bedrijfsleven, met een zingende Kerstman op een ludieke manier duidelijk maken.

Reactie toevoegen

U bent hier