h

De Tongelreep wordt omgevormd tot betaalbaar familiebad

7 maart 2016

De Tongelreep wordt omgevormd tot betaalbaar familiebad

Foto: Tongelreep.nl / www.tongelreep.nl

Als het aan het college van Burgemeester en Wethouders van Eindhoven ligt, wordt De Tongelreep in Eindhoven een familiebad. Er komt meer ruimte voor recreatief zwemmen tegen een betaalbare prijs. Dat is het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders om ervoor te zorgen dat De Tongelreep kan voortbestaan zonder dat er een exploitatietekort voor het zwembad is. Om de exploitatie van De Tongelreep rendabel te houden, sluit het golfslagbad en het buitenbad. Deze zijn relatief duur, en om deze faciliteiten open te houden, zouden er grote onderhoudsinvesteringen nodig zijn waar geen geld voor beschikbaar is. De SP is blij met deze nieuwe opzet voor De Tongelreep. Met deze nieuwe opzet wil de gemeente ervoor zorgen dat de zwemfaciliteiten beschikbaar en toegankelijk blijven voor alle Eindhovenaren. Het is belangrijk dat alle doelgroepen kunnen sporten en zwemmen en op recreatieve manier kunnen kennismaken met de zwemsport.

Zwemwater voor verenigingen en ruimte voor instructies (doelgroepen- / reactiveringsbad en instructiebad) behoren tot de basisinfrastructuur. Daarnaast moet er ruimte zijn voor het individueel baantjes trekken als belangrijk onderdeel van het sporten en bewegen en om kennis te maken met het zwemmen als sport en tevens ter stimulering van het verenigingsleven van de zwemsport.

Het huidige wedstrijdbad, instructiebad en reactiveringsbad in De Tongelreep zullen worden omgevormd tot een familiebad. Ook komt er buiten een interactieve waterspeelplaats. Dat staat in het raadsvoorstel dat gepresenteerd wordt aan de gemeenteraad. Er zijn in het raadsvoorstel nog drie andere varianten voor de aanpassing van De Tongelreep na sluiting van het Golfslagbad beschreven. Het gaat om varianten met en zonder spraypark en varianten met en zonder uitbreiding van de baden met recreatieve mogelijkheden (familiebad). Deze varianten worden nu verder uitgewerkt.

De variant voor het beperkt opwaarderen van de drie binnenbaden tot een multifunctioneel zwemonderwijs en familiebad en een spraypark buiten heeft de voorkeur van het college. Deze variant biedt maximale flexibiliteit voor de toekomst.

Sluiting golfslagbad

Het golfslagbad in De Tongelreep sluit op 6 september van dit jaar. Ook het buitenbad gaat dan dicht. Zo wordt voorkomen dat er grote nieuwe onderhoudsinvesteringen gedaan moeten worden om de baden veilig en bij de tijd te houden.

Het is niet de taak van de gemeente om een waterpretpark te exploiteren. Dat staat ook in het Coalitieakkoord 2014-2018. De exploitatie van de huidige Tongelreep zou leiden tot een tekort van ruim 1 miljoen euro. 

Reactie toevoegen

U bent hier