h

Buurtonderzoek in Gestel naar bekendheid WIJeindhoven

29 februari 2016

Buurtonderzoek in Gestel naar bekendheid WIJeindhoven

Foto: Roy Caris

In november 2015 is een ploeg van de SP in Eindhoven in de wijk Gestel deur aan deur gaan informeren naar de bekendheid van WIJeindhoven. Gestel is één van de wijken waar WIJeindhoven het langste actief is. We waren benieuwd of mensen een verbetering ervaren nu WIJeindhoven er is. We hebben 61 mensen gesproken. De helft van hen had van WIJeindhoven gehoord. Zes mensen hadden zelf met WIJeindhoven te maken gehad en vijf van hen waren er zeer tevreden over. Acht mensen hadden erover horen vertellen via buren, kennissen of vrienden. Eén persoon kende WIJeindhoven via de buurtwinkel en een ander via een bekende die er werkt. Anderen hadden over WIJeindhoven gelezen in de krant, met name in Groot Eindhoven.

Opvallend is dat van de mensen die nooit van WIJeindhoven gehoord hadden 8% zelf in de zorg werken. Wat verder opvalt is dat van de mensen die nog nooit van WIJeindhoven gehoord hadden 13% zelf zorg krijgt. Zij krijgen zorg van huisarts of specialist. Van één persoon kregen we te horen dat zij thuiszorg kreeg maar dat die zorg stukken minder was geworden zonder dat daar een verplicht keukentafelgesprek aan te pas was gekomen. Ze had een telefoontje gekregen in plaats van het keukentafelgesprek waarna ze, na verloop van tijd, minder uren thuiszorg kreeg.

Een man vertelde ons dat het verzoek om een traplift telefonisch is beoordeeld en afgekeurd. Hij vertelde dat bezwaar aantekenen erg veel moeite kost omdat hij dan een specialist om een verklaring moest gaan vragen. Hierover had hij al meer klachten gehoord in de buurt.

Een buurvrouw vertelde ons over haar buurman, dat hij erg veel moeite had met het vragen wat hij nodig had. Daarom viste hij altijd achter het net. Zij helpt hem om voor zichzelf op te komen. Van WIJeindhoven had ze nog nooit gehoord. Verder meldde 1 persoon dat zij slecht advies van WIJeindhoven had gekregen, over veranderen van baan terwijl deze persoon in de schuldsanering zit.

Enkele mensen vertelden over de gestegen eigen bijdragen voor zorg. Ze gaven voorbeelden van zorg die ze nu niet meer konden betalen. 4 van de 10 mensen die zelf in de zorg werkten werken in de thuiszorg. 3 van hen gaven aan dat de werkdruk enorm oploopt. Daarnaast was één aan de slag bij een particuliere thuiszorgorganisatie die onder het minimum loon betaalde.

Deze resultaten gebruikt Roy Caris als raadslid. We gaan in 2016 op andere plaatsen in Eindhoven de wijk in om vinger aan de pols te houden. 

Reactie toevoegen

U bent hier