h

Statenverkiezingen (VI): Meer invloed met partijlidmaatschap

17 maart 2015

Statenverkiezingen (VI): Meer invloed met partijlidmaatschap

Foto: SP

EINDHOVEN – Volgens het Documentatiecentrum voor Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Universiteit van Groningen, zijn zo'n 295.326 (1 januari 2015 1) mensen lid van een politieke partij. Dat is nog geen twee-en-een-half procent van het stemgerechtigde deel (12.489.683, 25 februari 2015 1) van de Nederlandse bevolking. Als we dit doorvertalen naar Noord-Brabant en even aannemen dat alle partijleden de stemgerechtigde leeftijd hebben komt dit percentage overeen met het aantal stemmen voor ruim één zetel (44.200) van de 55 Brabantse Statenzetels. De andere 53-en-een-beetje (!) zetels worden dus gedragen door mensen die geen lid zijn van een politieke partij.

Ondanks het feit dat slechts een kleine groep mensen lid is van een politieke partij is het wel deze groep die, naast de politici zelf, de meeste invloed kan uitoefenen op de politiek. Deze mensen zijn niet alleen betrokken bij het opstellen van de partijprogramma, maar ook bij de samenstelling van de kandidatenlijst voor de verkiezingen, het coalitieakkoord (aangenomen dat hun partij deel uit gaat maken van de coalitie) en het beleid van de partij in de Provinciale Staten.

Het is dus van belang dat je gaat stemmen. Maar wat je ook doet, doe het bewust en met overtuiging...

Rob de Kruif, 
SP Eindhoven

1 http://pub.dnpp.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/DNPPpersberichten/pers_lt2014...

Reactie toevoegen

U bent hier