h

Statenverkiezingen (III): Niet stemmen is instemmen

14 maart 2015

Statenverkiezingen (III): Niet stemmen is instemmen

Foto: Kiesraad

In Nederland is stemmen een recht en niet een plicht, zoals bijvoorbeeld in België. Het is echter een illusie te denken dat u zich aan de verkiezingen kunt onttrekken door niet of blanco te stemmen. In dat geval stemt u in met de zetelverdeling die tot stand is gekomen door de keuzes van mensen die wél hebben gekozen.

In totaal dingen er op 18 maart 15 partijen meer naar de Brabantse Statenzetels. Bij de vorige Statenverkiezingen bracht 51.3 procent van de Brabanders hun stem uit (2866 ongeldige stemmen buiten beschouwing gelaten). 48.7 procent van de mensen bracht hun stem niet uit.

Uw blanco, dan wel niet uitgebrachte, stem wordt over de 15 partijen verdeeld naar ratio van het totaal aantal stemmen dat bij de verkiezingen op de partijen is uitgebracht. Zo gaat uw stem voor het grootste deel naar de winnaar van de verkiezingen maar ook naar de VVD, JEZUS LEEFT en naar de PVV. Niet stemmen betekent instemmen...

Als u blanco of niet stemt, stemt u in met de uitslag van de verkiezingen die door een ander wordt bepaald. U heeft helemaal niets meer in de pap te brokkelen en diegene die dan wél gaat stemmen heeft juist meer invloed.

Het is dus van belang dat je gaat stemmen. Maar wat je ook doet, doe het bewust en met overtuiging...

Morgen volgt deel vier uit deze reeks: Statenverkiezingen (IV): Uw voorkeurstem telt ook

Reactie toevoegen

U bent hier