h

SP Eindhoven bezoekt Manifiesta: Feest van de solidariteit

11 oktober 2014

SP Eindhoven bezoekt Manifiesta: Feest van de solidariteit

Op zaterdag 20 september heeft een groep SP leden van de afdeling Eindhoven het Manifiesta Festival, Feest van de Solidariteit, in België bezocht. Dit festival wordt georganiseerd door enkele organisaties verbonden aan de Belgische Partij van de Arbeid (PVDA/PTB).

Het festival werd voor de vijfde keer gehouden en trok dit jaar 11.000 bezoekers. Het festival werd gehouden aan de Belgische kust in de badplaats Bredene aan zee kort bij Oostende. Met het festivalterrein op een steenworp van de zee werd door veel bezoekers de kans gegrepen om lekker te kunnen uitwaaien op het strand.

Manifiesta heeft een erg breed aanbod van activiteiten. Van een grote boekenmarkt tot diverse etenskraampjes tot muziek optreden en debatten. Op Manifiesta is voor ieder wat wils. Voor de kinderen was er een groot kinderdorp opgezet met springkussens en een groot klimrek.

Het meest interessante gedeelte van de dag vond plaats in het afgeladen autitorium waar toespraken werden gehouden door onder andere Angela Davis (bekend politiek activiste en oud kandidaat vice-president van de VS – in 1980 en 1984 voor de communistische partij van de VS) en Fadwa Barghouti (echtgenote van de Palestijnse volksvertegenwoordiger Marwan Barghouti).

Verder werd er in het autitorium ook een debat gehouden met o.a. Raoul Hedebouw (Belgische federaal parlementarier PVDA/PTB) en Hans van Heijningen (Partijsecretaris van de Nederlandse SP). Tijdens dit debat werd stil gestaan bij de opkomst van het neo-liberalisme in zowel Frankrijk, België als in Nederland. Dit opkomend neo-liberalisme werd tijdens het debat de zoek-het-maar-uit mentaliteit genoemd.

Tegen het einde van het festival werd er een centraal moment op het hoofdpodium gehouden waar de voorzitter van de PVDA/PTB Peter Mertens een krachtige toespraak hield over de strijd die gestreden zal moeten worden om te komen te een sociale samenleving waar iedereen in kan deelnemen en tegen doeloze bezuinigingen.

Het bezoek van het Manifiesta festival was bij de groep Eindhovense SP’ers in goede aarde gevallen. De eerste plannen werden dan ook al gemaakt om ook volgend jaar weer de bus te pakken richting de Belgische kust voor goede politieke debatten en zilte zeelucht.

Voor meer informatie over het Manifiesta festival ga je naar www.manifiesta.be.

Reactie toevoegen

U bent hier