h

EUROPESE VERKIEZINGEN (I): WAAROM ZOU U STEMMEN?

17 mei 2014

EUROPESE VERKIEZINGEN (I): WAAROM ZOU U STEMMEN?

Met de verkiezingen voor het Europees parlement voor de deur vraagt menigeen zich af of het wel zin heeft om zijn of haar stem uit te brengen. Een grote groep heeft het zelfs helemaal opgegeven. Waarom zou u gaan stemmen?

Het Europees parlement is dé Europese volksvertegenwoordiging bij de Europese Unie (EU). Het parlement is de enige instelling die direct voor u als burger van de EU de benoemingen en beslissingen van de instellingen van de EU controleert. Eens in de vijf jaar vinden de verkiezingen voor het Europees parlement plaats. Deze verkiezingen zijn hét moment waarop u als burger van de Unie direct uw mening kunt geven over het reilen en zeilen van de EU.

Het enige andere moment is een EU-referendum. Zoals we uit het recente verleden weten kan de uitslag van een referendum worden genegeerd. De uitslag van de parlementsverkiezingen wordt echter direct vertaalt naar een zetelverdeling en een machtsverhouding in het Europees parlement.

De Europese Unie beschikt voor het jaar 2014 over een budget van zo’n 142 miljard euro. De begroting van Nederland voor 2014 bedraagt 267 miljard euro. In 2012 droeg Nederland zo’n 6.08 miljard af aan de EU. Tegelijkertijd ontving Nederland 2.12 miljard euro aan Europese steun. Netto betaalden we dus 4.6 miljard euro aan de unie.

Dit betekent, kort door de bocht, dat jij en elke andere Nederlander (11 mei 2014 telde Nederland 16.849.413 inwoners, bron: CBS bevolkingsteller) gemiddeld 273 euro per jaar aan de EU betaalt. Natuurlijk mag u zeggen dat het u een zorg zal zijn wat ‘Europa’ met jouw geld doet, maar voor veel mensen is dit veel geld.

Ter vergelijking, de gemeente Eindhoven beschikt voor het jaar 2014 over een budget van zo’n 762 miljoen euro wat betekent dat jij en elke andere Eindhovenaar (dit zijn er 221.101 per 1 november 2013, bron: CBS) gemiddeld 3.500 euro per jaar aan de gemeente betaalt.

Sommige mensen zijn van mening dat de EU te veel invloed heeft in Nederland. Anderen zijn van mening dat de EU juist niet voldoende invloed heeft. De realiteit is dat beslissingen van de EU iedereen, elke dag opnieuw, beïnvloeden. Dit is het moment dat uw genoegen of ongenoegen met betrekking tot de EU aan de Nederlandse regering en aan de EU duidelijk kunt maken. Dit is het moment waarop u kunt aan geven of u voor dít Europa bent of u een ánder Europa wilt.

Als burger van Europese Unie is het uw recht én verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de juiste mensen de verantwoordingsvolle rol van volksvertegenwoordiger bij de EU vervullen!

Wat u ook doet, doe het bewust en met overtuiging.

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

Dit artikel maakt deel uit van een zevenluik rond de Europese parlementsverkiezingen. Vandaag deel twee: "Waar stemt u eigenlijk voor?"

Bronnen: europa.eu, wikipedia.nl; kiesraad.nl

Reactie toevoegen

U bent hier