h

Gemeente lijkt vastgoedboer

7 december 2013

Gemeente lijkt vastgoedboer

De SP Eindhoven heeft er weinig vertrouwen in dat het op korte termijn goed komt met het gemeentelijke vastgoedbedrijf. In het vastgoeddebat in de Eindhovense raad was er afgelopen dinsdag veel aandacht voor de informatieproblemen.

De problemen met de aansturing en risicobeheersing bij de gemeentelijke afdeling vastgoed vond de SP zo ernstig dat we samen met het CDA en de andere oppositiepartijen een motie van wantrouwen tegen wethouder Mary-Ann Schreurs hebben ingediend.

Wat ons betreft was het vooral een signaal. Nu we weten hoe de zaken ervoor staan, pikken we het niet langer dat we zo slecht geïnformeerd worden dat we ons werk niet naar behoren kunnen doen. Of bij elk akkefietje een beroep op onze Rekenkamer moeten doen.

Op de afdeling vastgoed is van alles mis, maar de constatering van de Rekenkamer dat er sprake is van ernstige aansturingsproblemen vindt de SP toch wel de meest ernstige. Informatie en verantwoordelijkheden lijken te verdwijnen in de ‘Bermudadriehoek’ wethouder-directie-sectorhoofd, aldus de Rekenkamer.

Het gevolg voor ons als raadsleden is dat wij jarenlang beleidsbeslissingen hebben moeten nemen op basis van onvolledige, onsamenhangende en ondoorzichtige informatie. Jarenlang hebben wij geen goede risico-inschattingen kunnen meenemen in onze besluitvorming. Jarenlang hebben we achter het huisvestingsbeleid van buurthuizen en bibliotheek aan moeten zitten en nog is niet alles duidelijk en overzichtelijk.

Beheer en exploitatie van cultuur- en kunstvastgoed, zoals het Natlab, zijn niet duidelijk en daardoor weten we net als de Rekenkamer ook nauwelijks wat de kunst- en cultuurinstellingen de stad kosten.

En dan zijn belangrijke – zo niet de belangrijkste – vastgoeddossiers als ambtenarenhuisvesting en grondbedrijf nog buiten het onderzoek en de beschouwingen gebleven. Zo waarschuwde accountantsorganisatie Deloitte onlangs in haar rapport dat er nog steeds een bubbel in de programma’s van kantoren en bedrijventerreinen zit. Opbrengstverwachtingen van circa 70 miljoen euro kunnen waarschijnlijk niet waargemaakt worden.

Het al vijf jaar leegstaande Technische Dienst-gebouw is ons al jaren een doorn in het oog. Kosten: 1 miljoen per jaar, hield de wethouder ons jaren geleden voor.

Haar beleid was er vooral op gericht om vastgoed in te zetten ten dienste van maatschappelijke functies. Hier lijkt de gemeente eerder een vastgoedboer die speculeert op betere tijden.

In de raadszaal smoorde het debat in een massieve keuze van de coalitie om haar wethouder in het zadel te houden. Zij beloofde immers dat ‘het wonder van Eindhoven’ de raad volgende maand zal voorzien in haar informatiebehoefte en nog meer.

De SP had er te weinig vertrouwen in dat er dan eveneens voldoende zicht is op verbetering van sturing en risicobeheersing van ons vastgoed.

Jan van Erp

Raadslid SP Eindhoven

Reactie toevoegen

U bent hier