h

Ontgoocheling in Dommelen

21 november 2013

Ontgoocheling in Dommelen

Op 20 november 2013 belegde de Wijkraad Dommelen een openbare wijkraadsvergadering over de voorgestelde aanpak van de Westparallel en de gevolgen daarvan voor Dommelen. Bernard Gerard was er bij.

Zo’n 120 mensen vulden op 20 november 2013 de zaal van partycentrum Bommel aan de Bergstraat in Dommelen. Het was een openbare wijkraadbijeenkomst en hij ging over de N69. De wethouders Wijnen en Bax, de door de gemeente ingehuurde kracht Berry Verlijsdonk en de provinciale projectleider mochten aan het publiek uitleggen dat de Westparallel in Valkenswaard meer inhield dan een 140 miljoen kostende verschuiving van de problemen van het Valkenswaardse centrum naar het Dommelse centrum, te weten de route Bergstraat-Westerhovenseweg en zijstraten als bijvoorbeeld de Brouwerijdreef.

N69 N69

Die 120 mensen waren allemaal niet blij en soms zelfs boos, want de gemeente Valkenswaard had toch in het verleden heel andere dingen beloofd. Er waren zelfs moties aangenomen, bijvoorbeeld dat het verkeer op de Bergstraat-Westerhovense weg niet zou stijgen als de Westparallel werd aangelegd. Wat was eigenlijk de zin van het hele project?

De bobo’s voerden de geijkte manoeuvres uit, waarbij wethouder Bax een betere indruk maakte als wethouder Wijnen. Men stond ervoor en er werd druk gestudeerd op oplossingen met een heus Valkenswaard-breed integraal karakter, en alles zou goed komen. Zulks geheel op kosten van de provincie. Het kalmeerde de zaal enigszins.

Een vertegenwoordiger van het Oplossing N69 Bewonersoverleg Dommelen maakte op het eind nog de terzake doende opmerking dat de geachte heren bobo een voor Dommelen belangrijk punt geheel hadden laten liggen, namelijk de aansluiting van de Westparallel op de N397 van Dommelen naar Eersel. De drukke Westparallel/N69 gaat daar meters boven de rustige N397 uittorenen en dus heel veel decibellen rondstrooien, die met de heersende zuidwestenwind toch vooral in Dommelen-Zuid terecht zouden komen. Waarom kon dat eigenlijk niet andersom?

Geheel in stijl ging het uitleggende gezelschap aan het probleem voorbij door een andere vraag te beantwoorden als de gestelde.

De nieuwe natuurstrook tussen de Westparallel en de Keersopperdreef werd door het publiek niet in twijfel getrokken. Wel vroeg men zich af of er in dat toekomstige EHS-gebied geen geluidswal geprojecteerd kon worden. Dat kon best, was het antwoord.

Waarmee het publiek impliciet twee belangrijke punten uit het commentaar van het Oplossing N69 Bewonersoverleg Dommelen op het Westparallel-plan ondersteunde.

Dat commentaar was verstandig en werd door de SP in de provinciale commissie-zitting, waarbij het voor het eerst mogelijk was een mening te geven, ondersteund.

Bernard Gerard

U bent hier