Gezonde lucht is van levensbelang!
Gezonde lucht is van levensbelang!
Op donderdagavond 12 september 2013 was er een openbare bijeenkomst in het wijkgebouw Zuid-Woensel, met verschillende sprekers over het onderwerp luchtkwaliteit.
Technische details zullen in het verslag van Bernard Gerard nog na te lezen zijn. Dit verslag gaat over mijn persoonlijke ervaring. Hans Martin Don was de voorzitter die de bijeenkomst in goede banen heeft geleid. Introductie: Loet Versfeld - Voorzitter WNM en (mede)organisator.
Loet Versfeld - Voorzitter WNM en (mede)organisatorEerste speker: Eric de Groot - Afdeling thoraxchirurgie AMC, leider beeldlab dat niet-invasief onderzoek doet naar hart- en vaatziekten. Hij en zijn team hebben onderzoek gedaan naar de invloed van milieufactoren (waaronder luchtkwaliteit) op bloedvaten.
Eric de Groot - Afdeling thoraxchirurgie AMCDe invloed van luchtverontreiniging op de bloedvaten is goed te meten en de korte termijneffecten zijn zo spectaculair dat een leek ze nog duidelijk kan zien (en merken). Uit onderzoek is gebleken dat fijn stof, met afmetingen vergelijkbaar met die van virussen, door weefsels heen kunnen gaan en in het lichaam ontstekingen veroorzaken. In de bloedvaten leiden ontstekingen tot aderverkalking. En dat is dan weer een lange termijneffect waardoor mensen gemiddeld korter leven. In welke mate, dat is onzeker en zijn onderzoek gaat zich nu richten op methoden om daar meer inzicht in te krijgen.
Een duidelijk verhaal met een duidelijke boodschap: Gezonde lucht is van levensbelang!
Toen: Jean-Paul Close - Oprichter coöperatie AiREAS voor o.a. geavanceerde luchtmetingen. Organiseert via de Stad van Morgen burgerparticipatie-initiatieven.
Jean-Paul Close - Oprichter coöperatie AiREASEen bevlogen verhaal van een burger die zelf verantwoordelijkheid wil nemen voor een betere luchtkwaliteit. Niet wijzen naar de overheid of bedrijven maar zelf initiatieven ondernemen. Dat is zijn motto, en hij heeft al een aantal bedrijven en wetenschappers om de tafel gekregen. Het voorlopige resultaat is een aantal permanente meetsystemen die in Eindhoven constant de luchtkwaliteit meten. Op 9 oktober zal een (volgende) bijeenkomst van AiREAS zijn.
Vervolgens: Anne Knol - Medewerker Vereniging Milieudefensie, heeft research gedaan op gebied van luchtkwaliteit voor het RIVM
Anne Knol - Medewerker Vereniging MilieudefensieEr zijn milieunormen, en die zijn op Europees niveau. In Nederland blijkt de luchtkwaliteit maar net onder de toegestane normen te liggen. Maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, die genomen zijn in andere Europese grote steden, daar zouden we in Nederland (Eindhoven) van kunnen leren. Een van die maatregelen is het instellen van een milieuzone voor sterk vervuilende bestelwagens. In Berlijn heeft dat tot een flinke verbetering van de luchtkwaliteit geleid.
De politiek in Nederland is (onterecht) nogal bang dat beperking van mobiliteit ten koste zal gaan van economische belangen. Alsof ziekten en vervroegde sterfgevallen de economie niet zouden schaden! Bovendien zijn er enorme Europese boetes in het vooruitzicht wanneer we straks milieunormen wèl gaan overschrijden. De normen zullen niet versoepelen, eerder verscherpen en de vervuiling zal niet vanzelf minder worden, eerder meer.
Tenslotte: Bernard Gerard - Een oude bekende in de Eindhovense politiek.
Bernard GerardHij heeft zelf onderzoek gedaan en cijfers vergeleken. Milieunormen zijn gebaseerd op verkeersstromen. Verkeersstromen worden gemeten door verschillende instanties en de uitkomsten van die instanties, die verschillen nogal. De werkelijkheid blijkt minder gunstig dan sommige metingen suggereren. Reden te meer om bezorgd te zijn.
Persoonlijke noot van de schrijver:
Jezus kon 40 dagen vasten en niet alleen overleven, maar ook (spiritueel) verbeteren. Zonder water (drinken) kan een mens toch nog minstens enkele dagen overleven. Zonder lucht (van de juiste samenstelling) sterft een mens binnen enkele minuten. Waarom praten we over economische en politieke belangen als ons leven op het spel staat?
Arno van Bakel
- Zie ook:
- Milieu
Reacties