h

Koerdische kwestie complex probleem

11 maart 2013

Koerdische kwestie complex probleem

Dat de Koerdische kwestie in Eindhoven goed in de belangstelling staat, bleek woensdagavond tijdens een informatieavond met het thema ‘Koerdistan centraal’. In een oud klaslokaal, gevuld met ruim 60 mensen, was het snel stil nadat Turkije-correspondent Frederike Geerdink het woord nam.

Deze avond was door het Vredesburo, de Hoogstraatgemeenschap en de Koerdische gemeenschap georganiseerd om mensen op de hoogte te brengen over de recente ontwikkelingen in Oost-Turkije. Vanuit de insteek ‘Wat Vrede werkelijk betekent’ vertelde sprekers Frederike Geerdink en Murat Memis (voorzitter van de Koerdische Vereniging) over hun eigen ervaringen.

Frederike Geerdink, Murat Memis en Hans Matheeuwsen
Frederike Geerdink, Murat Memis en Hans Matheeuwsen

Door het conflict in Syrië, de plaatsing van raketten aan de Turks/Syrische grens (waar ook Nederland bij betrokken is) en de gevolgen van de burgeroorlog in Syrië, staat het gebied in het middelpunt van de mondiale belangstelling. Vluchtelingenstromen, aanslagen en strijdende partijen met schimmige agenda’s bepalen het beeld. Voor veel mensen is het een uiterst ondoorzichtige situatie waarbij men niet altijd weet wie de betrokken partijen zijn en waar zij voor staan.

In het kader van deze problematiek staan ook de Koerden, als een belangrijke groep in de regio, weer op de politieke agenda.

De positie van Koerden was enige tijd geleden een belangrijk item in de Europese politiek. De reden daarvoor was de mogelijke aansluiting van Turkije bij de Europese Unie. Een van de discussiepunten in dit overleg was de positie van minderheden en het eerbiedigen van mensenrechten. Door het zich alsmaar voortslepende proces en de economische problemen in Europa is zowel de toetreding van Turkije als de positie van Koerden verdwenen naar de achtergrond.

Frederike Geerdink aan het woord
Frederike Geerdink aan het woord

Frederike Geerdink is werkzaam als journalist en werkt vanuit Diyarbakir in Zuidoost Turkije. Zij is een van de zeer weinige journalisten in dit gebied. Zij vertelde over haar eigen ervaringen en indrukken. De positie van Koerden, hun cultuur, geschiedenis en toekomst hebben daarbij haar speciale aandacht. Over het thema wordt veel geschreven door mensen die er nooit of nauwelijks geweest zijn. Volgens Frederike merk je dat aan de verhalen. Opmerkelijk vindt ze dat, als je in gesprek gaat met Koerden, je als eerste van hen hoort dat ze vrede willen.

Discussie in de pauze
Discussie in de pauze

Maar wat betekent die vrede werkelijk? Frederike hierover: “Volgens Erdogan is het vrede als de PKK de wapens neer legt. Dan is het probleem opgelost. Maar hij heeft niet door wat dit inhoud. Beiden partijen moeten eerst meer weten van elkaars pijn, over wat er gebeurd is aan beiden kanten. In Turkije moet er dus iets veel omvattenders gebeuren, zodat iedereen in Turkije kan zijn die hij is, ook alle andere groepen.”

De emoties in het publiek lopen regelmatig hoog op en dat geeft aan dat het probleem complex is. Frederike vindt het opmerkelijk, dat veel mensen in Turkije geen idee hebben hoe het in Oost Turkije is. Bijna alle Turken in het westen noemen de Turken in het oosten terrorist, terwijl het overgrote deel niets met de PKK te maken heeft. Haar ervaring is heel anders.

Murat Memis aan het woord
Murat Memis aan het woord

Murat Memis is de tweede spreker en hij is zelf een Koerd. Hij verteld “Ik ben in de oorlog geboren en heb gezien dat huizen in brand stonden, er gestolen werd en hoe mensen gemarteld werden en vrouwen over de grond gesleurd werden. Soms zag je een oom ineens niet meer en dan blijkt later dat hij is doodgeschoten”. Murat is gevlucht toen hij elf jaar was. Gedreven verteld hij verder “Lichamelijk ben ik hier, maar mijn hart is daar. Ik moet de ogen en oren van het volk zijn. Wat kunnen we doen? We kunnen er over vertellen, hier is het een vrij land. Maar ook dat lukt niet altijd. Tijdens een handtekeningenactie van Koerden op het Stadhuisplein in november vorig jaar zijn we bedreigt door de Grijze Wolven”.

Aangrijpend was het om te horen dat de Koerdische Kwestie 3000 km ver weg is, maar dat de Koerden de onderdrukking hier ook voelen.

Onder de indruk en een stuk wijzer de ging ik na afloop naar huis. De organisatie heeft wat mij betreft zijn doel bereikt.

Anke van Hest
Afdelingsvoorzitter SP Eindhoven

www.journalistinturkije.nl
www.kurdishmatters.com

U bent hier