h

SP-kamerlid Paulus Jansen in debat op TUE

8 maart 2012

SP-kamerlid Paulus Jansen in debat op TUE

De ingenieursorganisatie KIVI Niria had een debat belegd op de TUE met als licht provocerende titel “Bèta’s aan de macht!”. Er spraken de rector magnificus van de TUE (wiskundeprofessor Van Duijn); Anne-Wil Lucas (kamerlid VVD); Paulus Jansen (SP); en Jeroen Dasbach (studentenvertegenwoordiger in Universiteitsraad, Technische Bedrijfskunde).

De avond vond plaats in het kader van de Studium Generale. Er waren ongeveer 100 mensen aanwezig, meest studenten.

Het panel
Het panel

Een dergelijk onderwerp leent zich uitstekend voor alfa - beta karikaturen. Inderdaad wist men die niet altijd te vermijden “Alfa’s maken de problemen, beta’s lossen ze op”. Overigens kwamen die karikaturen niet zozeer van de sprekers, want die waren daar wat te intelligent voor. Bovendien waren ze het niet wezenlijk oneens.

Mede daarom probeerde de discussieleider de zaal wat op te jutten met stellingen als “Steve Jobs for president” (bedoeld werd als de man nog geleefd had). Met die stelling was de zaal (en de sprekers) het massaal oneens. Te eenzijdig, te veel een verlichte despoot (Paulus Jansen) om het als minister-president te redden. Hooguit een goede adviseur. Iemand als Robbert Dijkgraaf, zei Paulus, zou op een dergelijke positie beter tot zijn recht komen.

Een vergelijkbare vraag over Einstein versus Mandela leidde tot meer verdeeldheid.

Over het algemeen zochten de aanwezigen een balans. Met “meer bèta’s in het openbaar bestuur” was de zaal het massaal eens. Nogal wat maatschappelijke problemen hebben een zware natuurwetenschappelijke kant, zoals bijvoorbeeld de uitputting van energie en grondstoffen (Van Duijn). Aan de andere kant, zei Paulus, werden die technische kwesties in de Tweede Kamer vaak afgeschoven op de specialisten. Daarmee kwamen ze geïsoleerd te staan van datgene wat in de media spraakmakend is. Paulus raadde bèta’s in de politiek dan ook aan om zich te ontwikkelen tot generalist. Meer aandacht voor niet – technische vakken op de TUE paste daarbij.
En om geduld te hebben bij de uitleg. De onkunde van het publiek en bij de media in wetenschappelijke kwesties is soms grenzeloos.

Verder noemde Paulus als nadeel van de relatief geïsoleerde positie van bètas in de politiek dat er niet aan technische oplossingen gedacht wordt in bijvoorbeeld zaken als zorg en onderwijs, die zich daar meer voor lenen als vaak gedacht.

Bernard Gerard

U bent hier