h

Nieuwe links: De ene socialist is de andere niet

2 februari 2012

Nieuwe links: De ene socialist is de andere niet

Afgelopen zaterdag ging SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven tijdens de nieuwjaarsborrel van de jongerenorganisatie van de PvdA in discussie met PvdA politiek ideoloog Rene Cuperus en een aantal Jonge Socialisten over Nieuwe Links. Voor de SP-socialist was de ontmoeting met de Jonge Socialisten alles behalve een preek voor eigen parochie.

Henk van GervenVolgens Henk van Gerven zien driekwart van de SP-ers de PvdA en GroenLinks als "natuurlijke bondgenoten". Een coalitie met PvdA en Groenlinks heeft volgens hem een vierde partij nodig, maar de SP-politicus gelooft dat een dergelijke samenwerking mogelijk is. Hoe is dat te realiseren? SP en PvdA moeten zo groot mogelijk worden. Uiteindelijk blijft het een kwestie van "voor elkaar kiezen". Van Gerven: "De SP kan alleen maar naar rechts kijken terwijl de PvdA naar links en naar rechts kijken. Wij moeten iedere keer maar afwachten wat het wordt." En dat dit kan verkeren blijkt bijvoorbeeld het ontbreken van de SP bij "Mooi Nederland", het alternatief van PvdA, D66 en GroenLinks tegen het afbraakbeleid van het kabinet op het gebied van natuur en landschap.

De Jonge Socialisten (JS) blijken zeer kritisch te staan tegenover een samenwerking met de Socialistische Partij. Bij het recente PvdA-congres zou zijn gebleken dat 56% van de aanwezigen D66 als "beste vriend" te zien. De uitspraak van Roemer, dat de SP met de VVD zou kunnen regeren, wekte bij de Jonge Socialisten veel verbazing. Hoe zit het met de problemen rond de SP-fractie in de Brabantse Provinciale Staten? Kan er wel met de SP worden geregeerd? En een wel heel boude uitspraak: "De de SP lijkt wel heel erg op de PVV, met uitzondering van de asielparagraaf". Naast politieke verschillen zien de JS-ers ook culturele verschillen. De SP is niet alleen feller en activistischer. Waar GroenLinks in hun ogen vaak elitair overkomt zijn SP-ers volks en laag opgeleid. Cuperus komt tegen deze uitspraak meteen in het geweer: "De SP fractie in de Tweede Kamer is de hoogst opgeleide fractie van de Tweede Kamer." En in zijn ogen mag de PvdA wel wat feller en activistischer worden...

Rene CuperusCuperus uitte zijn verbazing over de "vinnigheid" van de sprekers tegen van de SP-gast. Hij zelf is een warm voorstander van een samenwerking met de SP. Waarom? "Met de SP kunnen we meer realiseren van ons programma." Ook feliciteert hij de SP met de meest recente peilingsuitslagen van Maurice de Hond. Mooi dat er wat zetels worden weggesnoept van de PVV, maar het feit dat het gros van de stemmen afkomstig is van de eigen PvdA is zuur. Cuperus neemt peilingen zeer serieus. "Het is de barometerstand die aangeeft hoe de bevolking tegen de politiek aan kijkt." De politiek ideoloog heeft forse kritiek op eigen Tweede Kamerfractievoorzitter Job Cohen die het kabinet op "slechts" twee punten steunt, te weten de Eurocrisis en de pensioenbeleid. "Dat een slechte strategische keuze als oppositiepartij." De PvdA een "veredeld GroenLinks" en met een partijprogramma als dat van GroenLinks wordt je niet de grootste partij. Hij ziet voor de partij een rol weggelegd tussen "hyper Eurofiel" D66 en de "Euro-kritische overreactie" van de SP.

Henk van Gerven vraagt zich af hoe het toch zo kan zijn dat de Wilders tegen iedereen scheldt, maar er toch een kabinet is over rechts. Hoe kan het zijn dat rechts de verschillen kan overbruggen en dat dit op links niet kan? "We willen zoveel mogelijk punten realiseren en macht is een middel daartoe," aldus de SP-politicus. "Dit gaat het beste met een partij die het dichtste bij ons staat en dan is de VVD minder voor de hand liggend, maar het ligt er natuurlijk maar aan. Maar als je met de VVD samenwerkt is de kans dat je elkaars zetels weggesnoept het kleinst... " In Noord-Brabant regeert de SP overigens met CDA en VVD en in Zuid-Holland met VVD, CDA en D66.

Wat doet de SP als ze wordt uitgenodigd om mee te regeren en twee belangrijke punten cadeau zou krijgen, bijvoorbeeld sociale zekerheid en pensioenleeftijd, onder de voorwaarde dat ze verder de mond moet houden? Henk van Gerven: "Als we ons niet zo hadden verzet tegen de pensioenleeftijd was deze nú al 66 of zelfs 67...."

Naast zo’n 20 JS-ers was ook Dwars (de jongerenorganisatie van GroenLinks) en de JOVD (de jongerenorganisatie van de VVD) vertegenwoordigd. Grote afwezige is ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. "Helaas reageren ze eigenlijk nooit op een uitnodiging," laat een bestuurslid van de JS desgevraagd weten.

De mooie woorden van de leiders van beider partijen zullen niet voldoende zijn om tot een samenwerking te komen. Voor Nieuw Links, Een Ander Nederland zullen de schouders er onder moeten worden gezet, ook door de jongeren.

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

U bent hier