h

Tribune bezorgers op pad

22 november 2011

Tribune bezorgers op pad

We wilden de Tribune-bezorgers bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. Daarom heeft Ronald van Itegem, de coördinator van Tribune- verspreidingen, een leuk dagje georganiseerd voor de vrijwilligers.

Deze dag begon zaterdagochtend bij biologische boerderij de Blije Big. Na een kop koffie gaf de boer ons een rondleiding over het bedrijf.

Voor aanvang een korte uitleg
Voor aanvang een korte uitleg

Hij heeft 6 stieren in de wei, van een ras dat niet meer veel voorkomt, omdat ze voor de reguliere industrie te weinig vlees geven. Na de stieren liepen we door naar de kalveren, geboren de Genneper Hoeve. Voor de boer is, net als bij de SP, een goede samenwerking met gelijkgestemden belangrijk. Zo heeft hij, met wat collega- bio-boeren, de Biologische markt op het Wilhelminaplein opgezet. De boeren verdienen weinig aan hun producten, de grote supermarktketens des te meer. Biologisch vlees en ook biologische groenten zijn in de supermarkt in verhouding veel te duur. De consument kan veel goedkoper direct bij de boer kopen.

We mochten ook een kijkje nemen in de varkensstal, een stal waar de varkens in groepen van 10 bij elkaar zitten. Ze kunnen gewoon naar buiten en lekker in de modder wroeten. De varkens moeten een luikje open maken om naar binnen te gaan, maar ze zijn slim genoeg om dat snel te leren. Iedereen vond het leuk om te zien, de agrariërs onder ons stelden vragen over voer en hooi, leuk zo’n gemêleerd gezelschap met mensen die je verder nauwelijks tegenkomt bij de SP. De lunch was erg lekker, en gezellig, we hebben elkaar wat beter leren kennen. Er wordt heel wat afgekletst, al snel praat je met SP-ers over wat ons allen bezig houdt; bezuinigingen, kapitalisme, partijdige journalistiek etc.

Ook over het hooi valt het nodige te vertellen
Ook over het hooi valt het nodige te vertellen

Na de lunch had Ronald nog een verrassing voor ons in petto, we wandelden naar Falcon Crest, waar we een roofvogelshow te zien kregen. Ze hadden heel veel vogels, van kleine valkjes tot grote arenden. De valken wordt ‘een loer gedraaid’ de valkenier houdt de valk voor de gek met een nepvogel waar hij mee rondslingert, de valk duikt erop af, en pas na een paar aanvallen laat de valkenier de valk de loer pakken. Zo weten we ook weer waar deze uitdrukking vandaan komt. De valkenier was zichtbaar blij dat een nieuweling, een valk die verwaarloosd binnengekomen was, het goed deed. Ik legde even de link; energie steken in iemand die het niet zo goed heeft. Zo doet ieder dat op zijn eigen manier, wij als SP-ers komen ook op voor de zwakkeren.

Kortom; het was een dag waarin we veel dierenliefde en liefde voor het vak hebben gezien bij de biologische boer en bij de valkenier. Ik geloof dat iedereen van de (toch wel koude) dag heeft genoten. En fijn weer andere SP-ers te leren kennen, Ronald en Tribune- bezorgers, bedankt!

Sylvie van Dijk
Bestuurslid SP Eindhoven

U bent hier