h

Nooit meer een dag alleen

2 september 2011

Nooit meer een dag alleen

‘Nooit meer 'n dag alleen’ was de naam van een themabijeenkomst die wethouder Leny Scholten (GroenLinks) op donderdag 1 september geïnitieerd had. Op deze dag konden de aanwezige genodigden een kijkje nemen in de belevingswereld van mensen met een beperking, die nooit meer een dag alleen zijn. Met andere woorden bij mensen die zorgafhankelijk zijn, hun leven lang.

Onder de genodigden waren ambtenaren, andere professionals en politici. Het is een thema dat de SP erg aan het hard ligt en de SP was ruim vertegenwoordigd.

Medeorganisator Ankie van Veldhoven staat de pers te woord
Medeorganisator Ankie van Veldhoven staat de pers te woord

Onder andere was oud SP wethouder Hans-Martin Don aanwezig, maar vanuit landelijk was SP Tweede Kamerlid Renske Leijten naar Eindhoven afgereisd. Maar ook plaatselijke SP-ers hadden tijd vrij gemaakt.

Oud wethouder Hans-Martin Don en Tweede Kamerlid Renske Leijten
Oud wethouder Hans-Martin Don en Tweede Kamerlid Renske Leijten

Vijf ervaringsdeskundige in een rolstoel hebben een kijkje gegeven in hun leven. Hoe ziet hun dag eruit, waar hebben ze vooral last van. Suzanne Wernsen wist het heel raak te formuleren “Eerst was ik boos, toen verdrietig en nu ben ik gefrustreerd. Maar ik zou zo graag willen dat er meer tijd van mijn leven overblijft om bijvoorbeeld tante te zijn en op vakantie te gaan”. Deze opmerking kreeg de zaal muisstil. Een andere opmerking die een van deze mensen maakten was “Het is zo’n confrontatie met mijn tekortkomingen…” zegt natuurlijk ook erg veel.

Suzanne Wernsen wist het heel raak te formuleren
Suzanne Wernsen wist het heel raak te formuleren

In het tweede deel van het programma mochten de aanwezigen zelf in de huid van een dwarslaesie kruipen. Ze moesten opdrachten geven aan een verzorgster om onder andere een boterham te smeren, uit bed te komen of een stropdas om te doen. Het was goed om te zien dat de aanwezige van de PvdA Mieke Verhees en Frank Depla gebruik maakten om dit een keer zelf te ervaren.

PvdA fractievoorzitter Mieke Verhees mocht het zelf ervaren
PvdA fractievoorzitter Mieke Verhees mocht het zelf ervaren

Volgens mij is bij hun het effect wel bereikt waar wethouder Leny Scholten in de inleiding op wees. Zij hoopte namelijk dat na deze dag mensen anders keken naar beleidsstukken die raakvlakken hebben met dit onderwerp.

Wethouder Leny Scholten aan het woord
Wethouder Leny Scholten aan het woord

Aan het eind van de middag mocht Hans Martin Don de gedichtenbundel “Nooit meer ’n dag alleen” van Ankie van Veldhoven onder de aandacht brengen. Ankie is medeorganisator geweest van deze themadag en ik kan niet anders concluderen als dat dit een dag was die het thema op een indringende wijze wist te brengen. Leny Scholten beloofde met de ervaringsdeskundige naar de ambtenaren toe te gaan. Laten we hopen dat dit plan snel uitgewerkt wordt.

Een indringende rap van Diederik Kalshoven over "nooit meer 'n dag alleen"

Anke van Hest
Afdelingsvoorzitter SP Eindhoven

U bent hier