Donner, Brinkman en het bestuursakkoord
Donner, Brinkman en het bestuursakkoord
Afgelopen zondag riep minister Donner (CDA) in het politieke programma Buitenhof wethouders op zich "niet met de landelijke politiek te bemoeien" en voor het bestuursakkoord stemmen. De gemeenten mochten ook niet in het akkoord mogen shoppen en als ze de bezuinigingen zouden afwijzen, kregen ze geen geld voor extra taken. De wethouders lieten zich echter niet intimideren.
Ruim 86% van de Nederlandse gemeenten heeft woensdag "nee" gezegd tegen het onderdeel van het bestuursakkoord waarin de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen wordt beschreven. Met het zogenaamde "overhevelen" van taken naar gemeenten, door het samenvoegen van de Wajong, de bijstand en de Wet sociale werkvoorziening (Wsw), wilde Donner 1.8 miljard aan bezuinigingen realiseren.
Volgens PVV-Kamerlid Hero Brinkman moeten nu de burgemeesters, die het besluit niet uit willen voeren, maar een andere baan zoeken. In de ogen van de politicus "blokkeren" deze "ondemocratisch benoemde bestuurders" besluiten die door de Tweede Kamer zijn genomen.
Donner en Brinkman (die niet eens lid kan worden van zijn eigen “democratische” partij) hebben de mond vol van democratie maar vergeten voor het gemak dat wethouders en "ondemocratisch benoemde" burgemeesters verantwoording schuldig zijn aan de democratisch gekozen gemeenteraad en niet de minister of de Tweede Kamer.
Het is de landelijke politiek die haar verantwoordelijkheid niet neemt en deze doorschuift naar de lokale politiek. De lokale politiek heeft dus het volste recht om zich hiermee te bemoeien, zeker als de meest kwetsbaren in onze samenleving worden getroffen.
Als de democratisch gekozen Tweede Kamer Nederland niet kan behoeden voor de asociale maatregelen van het kabinet moeten de gemeenteraden, die door het kabinet worden gedwongen deze maatregelen uit te voeren, dit maar doen.
Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven
Reacties