Samen Tegen Discriminatie
Samen Tegen Discriminatie
Dat is de slogan die drie jongeren van ROOD Eindhoven naar een openbaar debat lokten, georganiseerd door de Stichting Waqf vanuit het ICCA (Islamitisch Cultureel Centrum).
Op maandagavond vonden in het stadhuis rondetafelgesprekken plaats en een debat in de raadszaal. Zo ook waren er verschillende jongeren, twee hoge heren van de politie Zuidoost Brabant, leden van andere politieke partijen en leden van verschillende belangenorganisaties vertegenwoordigd.
Na een zeer interessante inleiding werden er stellingen voorgelegd waarmee we aan de slag moesten in het debat. Nadien kregen we casussen waarmee we, in subgroepen, tafelgesprekken voerden om vervolgens in de raadszaal onze bevindingen te bediscussiëren. Waar we afsluitend dieper in zijn gegaan op de vormen van discriminatie en over de definitie van discriminatie.
Want wat is discriminatie nu eigenlijk? Je kunt het in het woordenboek terugvinden en zelfs in artikel 1 van de grondwet. Het uit zich echter in de praktijk zeer uiteenlopend. Je hebt bijvoorbeeld te maken met positieve en negatieve discriminatie. Ook heb je te maken met verschil in uiting en interpretatie. Wat inhoud dat de ene persoon iets bedoeld wat de ander op een andere manier oppakt, waardoor je met deze storing in de communicatie elkaar niet goed begrijp. Ofwel, communicatie (gesprek en kennis) is niet voldoende.
Je moet je namelijk kunnen verplaatsen in de ander en de ander op de juiste wijze bejegenen om (gevoelens van) discriminatie te voorkomen en om niet te discrimineren. Daarvoor hoef je niet de ander je wang toe te keren of de ander zijn of haar gezichtspunt over te nemen, laat staan de ander liefhebben. Het vergroten van je inlevingsvermogen helpt.
In het debat hebben we verschillende casussen voorgeschoteld gekregen van situaties die op de grens liggen van wat nu positieve of negatieve discriminatie is. De ene persoon vat de situatie op als negatief en de ander positief. Als je probeert te achterhalen of je gevoelens kloppen met wat het werkelijk is, dan kun je erachter komen. Ervaar je hieruit alsnog problemen dan kun je je wenden tot éen van de hulpverlenende instanties. Als je bijvoorbeeld melding wilt maken van mogelijke discriminatie, vragen hebt over bepaalde situaties of over het onderwerp discriminatie, neem dan contact op met het Adviespunt Discriminatie.
De intentie om dit debat te organiseren was, voor de Stichting Waqf, om de eigen doelgroep te laten inzien dat men onderling relatief veel discrimineert en zich relatief vaak gediscrimineerd voelt. Desalniettemin vinden we het, als SP en ‘ROOD, Jong in de SP’ erg goed als er vele verschillende bevolkingsgroepen met elkaar in debat blijven over dit onderwerp.
Jong en oud, lang en kort, validen en minder validen, allochtonen en autochtonen en armen en rijken. Een gemengde samenleving, met gemengde wijken en bijbehorende voorzieningen als gemengde scholen, waarin we bekend raken met onze buren en wederzijds respect de normaalste zaak van de wereld lijkt. Ook de politiek is in strijd tegen discriminatie.
Marcel Lathouwers
Reacties