h

Statenverkiezingen (I): waarom zou u stemmen?

26 februari 2011

Statenverkiezingen (I): waarom zou u stemmen?

Met de Provinciale Statenverkiezingen voor de deur vraagt menig een zich af of het wel zin heeft om zijn of haar stem uit te brengen. In de ogen van veel mensen heeft de Provincie niets te zeggen en staan deze bestuurslaag te ver van hen vandaan.

Provinciale Staten
De provincie Noord-Brabant beschikte voor het jaar 2010 over een budget van zo’n 1.089 miljoen euro. Dit betekent, wat kort door de bocht, dat u en elke andere Brabander (dit zijn er 2.444.435 per 30 november 2009) gemiddeld 446 euro per jaar aan de provincie betaalt. Natuurlijk mag u zeggen dat het u een zorg zal zijn wat de provincie met uw geld doet, maar voor menigeen is dit een heel bedrag.

De Provinciale Staten vormt samen met het Rijk en de gemeenten de drie bestuurslagen van Nederland. De Provinciale Staten zijn te vergelijken met de gemeenteraad en de commissaris van de koningin en de Gedeputeerde Staten met het college van burgemeester en wethouders. Gedeputeerde Staten is politiek verantwoordelijk voor het werk van de ambtenaren in van de provincie en het wel en wee in dit landsdeel.

De Provinciale Staten is de baas van provincie en hebben drie hoofdtaken. Ten eerste stellen ze de kaders van beleid waarbinnen Gedeputeerde Staten de provincie besturen. Daarnaast hebben ze een rol als volksvertegenwoordiger en controleren ze Gedeputeerde Staten op hun werk. De rol van Staten is daarmee vergelijkbaar met die van de Tweede Kamer in Den Haag. Als burger is het uw verantwoordelijkheid om eens in de vier jaar de leden van de Provinciale Staten kiezen opdat de provincie goed wordt bestuurt.

De taken van de Provinciale Staten worden geschetst op de website van Brabantse Staten: 'De provincie vormt de schakel tussen de gemeenten en het Rijk en wordt daarom ook wel het middenbestuur genoemd. Ze voert, kort samengevat, de taken uit die voor gemeenten te groot zijn en voor het Rijk te klein. Naast de wettelijke toezichtstaken van de provincie op de financiële huishouding van de gemeenten, bevordert de provincie ook een goede bestuurlijke samenwerking op lokaal en regionaal niveau.' Voorbeelden van onderwerpen die op provinciaal niveau spelen zijn de discussie rond de megastallen, de ontmanteling en teruggave aan de natuur van militaire terreinen, openbaar vervoer (bijvoorbeeld het aanpasten van bushaltes om de bus toegankelijker te maken voor mindervaliden), biodiversiteit en hergebruik van oude stortplaatsen werken, wonen en natuur.

De afgelopen periode werd de gedeputeerden Staten van Noord-Brabant gevormd door CDA (18), VVD (11) en PvdA (8). De SP behaalde 12 zetels en maakte deel uit van de oppositie.

Eerste Kamer
Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten kiest u indirect ook voor de Eerste Kamer. Dit noemt men getrapte verkiezingen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen worden in de 12 provincies in totaal 564 leden gekozen. Op 23 mei kiezen de Provinciale Statenleden de samen met de 19 leden van de Eilandsraden van Saba, Sint Eustatius en Bonaire uit hun midden de 75 Eerste Kamerleden kiezen. Deze keer zal de verkiezing van de Eerste Kamer plaatsvinden op 23 mei 2011. Momenteel heeft de SP 12 van de 75 zetels in de Eerste Kamer.

De belangrijkste taak van Eerste Kamerleden is het beoordelen van wetsvoorstellen.
Ook voeren Eerste Kamerleden intern (commissies en fractie) en extern (organisaties en burgers) overleg. De Eerste Kamer heeft wel net als de Tweede Kamer het recht op informatie; Leden kunnen Kamervragen, een debat met de minister kunnen aanvragen, het interpellatierecht, en hierbij moties kunnen indienen. Een motie van afkeuring of wantrouwen kan ook in de Eerste Kamer worden aangenomen.

Het is van belang dat u gaat stemmen. Maar wat u ook doet, doe het bewust en met overtuiging...

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

Morgen volgt deel twee uit deze reeks: 'Statensverkiezingen (II): Uw stem telt?'

U bent hier