h

SP bezorgt over service Taxbus in 2011

8 september 2010

SP bezorgt over service Taxbus in 2011

Het Taxbus vervoer wordt nu nog in de regio Eindhoven verzorgt door Cibatax. Per 1 januari 2011 neemt Regiotaxi “De Vallei” uit Veenendaal dit vervoer over. De SP is bezorgt, dat de gebruiker het kind van de rekening wordt.

Deze overname komt door een verplichte Europese aanbesteding binnen het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en heeft een looptijd van 4 jaar. Er bestaat nog een mogelijkheid tot verlenging van twee maal 1 jaar.

Taxbus in het centrum
Taxbus in het centrum

De Taxbus is een vorm van Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV) in de regio Eindhoven. Gehandicapten (inclusief 75-plussers) met een laag inkomen en 65-plussers met een minimuminkomen kunnen tegen gereduceerd tarief van het CVV gebruik maken. Na een telefonische reservering haalt Taxbus de klant bij de voordeur op en brengt deze zonder overstappen op de plaats van bestemming.

De zorgen van de SP gaan met name over de service en de kwaliteit. Bij de aanbesteding is “De Vallei” fors onder de prijs gedoken van Cibatax. Cibatax had aanbesteed op de voor hun bekende kosten. Zij rijden immers al enige tijd en weten daardoor wat het kost.

Nu wil “De Vallei” dezelfde service, of nog beter, bieden voor minder geld. De geschiedenis heeft ons geleerd, dat dit bijna niet mogelijk is. De SP vreest dan ook dat er straks minder auto's gaan rijden en dat er minder chauffeurs aangenomen worden. Hier zijn uiteindelijk de gebruikers de dupe van.

Nu zijn veel gebruikers al niet tevreden over de service van Taxbus. Er zijn veel wachttijden en mensen komen vaak of te laat of veel te vroeg op hun afspraak. Maar Cibatax is wel bereid om te luisteren en probeert haar service te verbeteren. Cibatax neemt daarom deel aan de werkgroep mobiliteit van het Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven (PGE).

Ook is er veel ongerustheid bij de huidige chauffeurs van de Taxbus. Regiotaxi “De Vallei” zou driekwart van de chauffeurs over nemen, maar er is nog maar met ongeveer 45% van de chauffeurs gepraat. Veel ervaren chauffeurs zullen waarschijnlijk eieren voor hun geld kiezen en elders solliciteren. Ook dit komt de kwaliteit niet ten goede.

In maart en april 2011 wil de SP samen met het PGE gebruikers en chauffeurs gaan enquêteren. Deze bevindingen zullen op deze site gepubliceerd worden en aangeboden worden aan het Eindhovense college en de directie van Regiotaxi “De Vallei”.

Ernest Maas
SP raadslid

www.taxbus.nl
www.stichtingpge.nl

U bent hier