Onderwijsdebat JOVD over afschaffing studiefinanciering
Onderwijsdebat JOVD over afschaffing studiefinanciering
Op vrijdagavond 28 mei hield de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, voor een aanhang van ongeveer 15 personen een debat in Eindhoven over onderwijs.
Deelnemers aan de discussie waren Jan Jacob van Dijk, onderwijswoordvoerder Tweede Kamer voor het CDA, Bernard Gerard van de SP, kandidaat op de Tweede Kamerlijst en natuurkundeleraar en Martijn Jonk, voorzitter van de landelijke JOVD en student politicologie. Jonk verving Mark Harbers (VVD) die ziek was.
Van rechts naar links: Bernard Gerard, Jan Jacob van Dijk en Martijn Jonk / Foto: Rob de Kruif
Het debat spitste zich voor een groot deel toe op het voorstel van de VVD om de studiefinanciering af te schaffen. Daartegen was de week ervoor nog een grote landelijke demonstratie. De VVD wil dit doorvoeren samen met veel andere partijen, zoals PvdA, D66 en Groen Links en vervangen door een zogenaamd “sociaal” leenstelsel. Wat Jan Jacob van Dijk de vraag ontlokte wat er eigenlijk sociaal was aan het voorstel van de VVD. Het belangrijkste argument waar de VVD mee komt is dat studenten onder druk van het lenen en de oplopende studieschuld bewuster en sneller gaan studeren. Een hoge schuld hoeft volgende de partij geen probleem te zijn, want dat je het niet terug hoeft te betalen, als je dat later niet kunt.
Het CDA en de SP zijn faliekant tegen. Van Dijk vertelde dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat minstens 15 tot 20 % van de studenten in dat geval niet aan een studie begint, terwijl alle partijen verhoging van de kennisniveau tbv de kenniseconomie hoog in het vaandel hebben staan. Gerard stelde aanvullend, dat studeren niet alleen een privézaak is, zoals de VVD benadrukt, maar maatschappelijk nut dient. Nederland heeft baat bij goede opgeleide mensen zoals artsen, wiskundigen, enz. Dus financiële drempels opwerpen is zeker voor kinderen van minder draagkrachtige ouders ongewenst. Het huidige basisbeurs en leenstelsel is niet ideaal maar verre te verkiezen boven het voorgestelde “sociaal”
Bernard Gerard / Foto: Rob de Kruif
In de discussie werd ook nog gepraat over de voorgestelde extra investeringen in het onderwijs. Het CDA steekt daarbij mager af tegen de SP en de VVD. Waar de laatste twee 1,5 miljard en 2,4 miljard voorstellen, komt het CDA met allerlei plussen en minnen op een magere 150 miljoen uit. Een miljard van de 2.4 uit het voorstel van de VVD is voor de studenten een sigaar uit eigen doos. De miljard is afkomstig uit de bezuiniging die het omzetten van het huidige beursstsyeem naar een “sociaal leenstelsel” zal opleveren.
Afsluitend kwam nog prestatieloon voor docenten aan de orde. Dit is en voorstel waar de SP zeer terughoudend in is, gezien allerlei inhoudelijke en praktische bezwaren, dit in tegenstelling tot de andere partijen. Bovendien biedt de huidige situatie ook al beperkte mogelijkheden voor een personeelsbeleid.
Bernard Gerard hield in dit gezelschap moeiteloos stand, mede gezien het feit dat hij door zijn werk als leraar en onderzoeken in het verleden bij de Fontys en het ROC over een ruime praktijkervaring beschikt.
Willemieke Arts
Reacties