h

Verkiezingsdebat in Gestel

26 februari 2010

Verkiezingsdebat in Gestel

Woensdagavond, 24 februari, werd een verkiezingsdebat gehouden in de Gestelse bibliotheek aan het Kastelenplein. Het geplande lagerhuisdebat kon niet worden gevoerd omdat het aantal politici de aanwezige wijkbewoners ruimschoots overtrof maar het 'vijf-microfoons'-debat onder begeleiding van Hans Horsten was een goed alternatief.

Hoewel deze avond tegelijkertijd nog twee debatten plaatsvonden wisten enkele partijen gerenommeerde raadsleden te sturen. De SP werd vertegenwoordigd door Herman Poels. Hoewel de opkomst onder de bewoners zeer beperkt was hadden de senioren een goede vertegenwoordiger in Niek Molenaar werd de wijk Hanevoet zeer gedreven vertegenwoordigd door Huub Schreurs, voorzitter van de wijkvereniging. De discussies richtten zich dan ook voornamelijk op de Hanevoet en het Kastelenplein zelf.

SP vertegenwoordiger Herman Poels
SP vertegenwoordiger Herman Poels / Foto: Rob de Kruif

Er werd gedebatteerd aan de hand van een vijftal stellingen. De eerste stelling, 'Een veilige Gestel vraagt om meer blauw op straat en preventief fouilleren op scholen', ging al snel over camerabewaking. Huub Scheurs begreep niet dat gemeente en politie niet bereid zijn om naar de camerabewakingbeelden van het Kastelenplein te kijken. Joost Helms (VVD) wilde weten waarom coalitiepartij CDA, voorstander van veel meer cameratoezicht, de afgelopen raadsperiode zo weinig met dit middel deed.

Wijkbewoner aan het woord
Wijkbewoner aan het woord / Foto: Rob de Kruif

De stelling 'De gemeentebelastingen moeten de komende 4 jaar fors omhoog' om de bezuiniging op het gemeentefonds op te vangen, leidde niet tot de verwachtte discussie over de OZB. De SP is de enige partij die zich tegen een bezuiniging op het gemeentefonds uitlaat. De partij is van mening dat dit, op nationaal niveau, maar ergens anders vandaan moet komen. Mocht het toch nodig zijn zal er bezuinigd moeten worden op het ambtenarenapparaat en eventueel op Kunst en Cultuur. De andere partijen willen ook het gemeentelijk apparaat aanpakken, maar blijven verder vaag.

Hans Horsten ondervraagd de politici
Hans Horsten ondervraagd de politici / Foto: Rob de Kruif

De stelling 'Het bestaan van witte en zwarte scholen is zo slecht nog niet' zou een 'kat in’t bakkie' moeten zijn. Enkele dagen tevoren werd een raadsvoorstel (een SP initiatief) aangenomen om deze vorm van onderwijssegregatie tegen te gaan. Desondanks ontspon er zich een discussie over het doel van het voorstel. Wat dat het tegengaan van segregatie of het verbeteren van onderwijs?

Herman Poels en inmiddels geschorste MenS afgevaardigde Gerero van der Heijden
Herman Poels en inmiddels geschorste MenS afgevaardigde Gerero van der Heijden / Foto: Rob de Kruif

Met de stelling 'De openbare ruimte in Gestel wordt verwaarloosd' is een groot deel van de aanwezigen het eens. Het CDA, PvdA en de SP zien het echter niet zo somber in, maar zijn het er mee eens dat het beter kan. De voorstanders klagen over het door de gemeente beloofde, maar niet uitvoerde, plan voor het park bij de vijvers en over het centrale grasveld van de wijk. Toch moet er niet alleen naar de gemeente worden gewezen. Bewoners moeten meer worden betrokken de omgeving. Vroeger maakten de mensen de paden rond hun huis zelf schoon. De openbare ruimte moet weer van ons samen zijn.

'De onzekere toekomst van het Kastelenplein bedreigt de leefbaarheid van Gestel.' Hier blijkt iedereen het mee eens te zijn. Om toch nog een discussie te hebben liep Maarten Houben (CDA) over naar 'oneens'. Het was voor alle aanwezigen onbegrijpelijk dat er nog steeds geen duidelijkheid is rond de voorgenomen herontwikkeling van het winkelcentrum. Veel winkels staan leeg. Er zijn twee supers, verschillende damesmodewinkels en twee kappers (met een derde in aantocht), maar er is geen postkantoor te vinden. Daarnaast is de bereikbaarheid van het winkelcentrum ronduit beroerd. Hopelijk brengt de volgende raadperiode daar verbetering in.

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven
Bewoner Hanevoet

U bent hier