h

Grote opkomst verkiezingscafé MEE en Platform Gehandicaptenbeleid

14 februari 2010

Grote opkomst verkiezingscafé MEE en Platform Gehandicaptenbeleid

Het op donderdagavond georganiseerde verkiezingscafé van MEE en PGE (Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven) georganiseerd mocht zich verheugen op een grote opkomst van zowel publiek als de politieke partijen.

Hoewel niet iedere partij zich had aangemeld waren alle partijen, die in de aanstaande verkiezingen naar Eindhovense zetels dingen, bij het debat in de Eindhovense raadszaal vertegenwoordigd. Voor de SP waren er lijsttrekker en fractievoorzitter Ans Heesterbeek en Ernest Maas, de nummer vier op de kandidatenlijst.

Grote opkomst politiek
Grote opkomst politiek / Foto: Anke van Hest

Discussieleider van de avond is Jan Stayaert, lector voor de Fontys Hogeschool Sociale studies. Stayeart: 'Het doel van het café is het in beeld brengen van wat de partijen over mensen met een beperking te zeggen hebben en mensen met een beperking in beeld te brengen van de politici'. Er werd gedebatteerd aan de hand van stellingen over vier onderwerpen: 'vervoer en meedoen', 'toegangelijkheid van gemeentelijke informatie', 'bezuinigingen in AWBZ en WMO' en 'arbeid'. Zo was de stelling bij het onderwerp 'Arbeid' 'De gemeente moet meer banen voor mensen met en beperking subsidieren met inkomen op of boven het minimumloon niveau'.

Grote opkomst publiek
Grote opkomst publiek / Foto: Anke van Hest

Daar de elektronische stemkastjes het lieten afweten stemden het publiek met behulp van 'Ja' en 'Nee'-bordjes op de stellingen. Daarna kregen ze de gelegenheid kregen om hun keuze toe te lichten waarna het woord aan de politiek was. Na elke stelling vulden de bezoekers een wenskaart in en werden de politici gevraagd om beloftekaarten in te vullen. De discussies leverden tal van suggesties en voorstellen om alledaagse problemen, waar mensen met een beperking mee geconfronteerd worden, te verhelpen.

Stayeart rond af door stellen dat de lokale politici het niet eenvoudig hebben als het gaan om beleid rond mensen met een beperking: 'In de week waarin door de landelijke overheid de WMO werd ingevoerd om zorg te decentraliseren en zo beter toe te snijden op de behoeften van de mensen stond die zelfde overheid de NS toe om verbetering van de toegang van de NS voor mensen met een beperking met 25 jaar uit te stellen.'

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

U bent hier