h

"Een echte SP-er doet er niet moeilijk over... "

3 november 2009

"Een echte SP-er doet er niet moeilijk over... "

"SP pesten" noemde SP-fractievoorzitter Agnes Kant het wetsvoorstel van PvdA-minister Ter Horst. Een dag later, op vrijdag 30 oktober, kreeg het voorstel de goedkeuring van het kabinet.

In het wetsvoorstel wordt geregeld dat politici hun vergoeding niet meer op de bankrekening van hun partij mogen laten storten om zich vervolgens door de partij een deel ervan te laten uitbetalen. Volgens de minister staat dit de onafhankelijkheid van politici in de weg.

De SP heeft de afdrachtregeling sinds het aantreden van de eerste SP-raadsleden in 1974. De regeling is er uit solidariteit met de duizenden vrijwilligers die zich zonder een financiƫle vergoeding inzetten voor de partij. En om gelukzoekers buiten de deur te houden. De SP wil alleen mensen die zich belangeloos inzetten. Ook de Eindhovense SP-raadleden dragen een groot deel van hun vergoeding af.

Elk raadlid ontvangt ongeveer 1700 euro per maand bruto, inclusief onkostenvergoeding, die direct in de partijkas wordt gestort. De partij betaalt de raadsleden vervolgens een kwart van het bedrag netto uit. Fractievoorzitter Ans Heesterbeek staat volledig achter de afdrachtregeling: "Ik heb daarvoor getekend en als de wet er komt maak ik het bedrag gewoon zelf over aan de landelijk SP." De andere fractieleden denken daar hetzelfde over.

"De SP is de enige partij die een dergelijke grote regeling heeft," legt Bianca van Kaathoven uit. "Er zijn meer partijen die een afdrachtregeling hebben maar die zijn een stuk kleiner dan die van ons. Eigenlijk is het dus om de SP te dwarsbomen en ik vraag me af wat voor zin dat heeft. Natuurlijk maak ik het geld straks zelf wel over naar de SP. Als je het volk vertegenwoordigt moet je daar geen financieel gewin uit slaan. Je zit in de raad, provincie of kamer voor een bepaalde partij en je hebt zelf voor die partij gekozen."

Fatmi Azeuini: "Het is een afspraak tussen de partij en de leden. Aan die afspraak hou jij je gewoon of die wet er nu wel of niet is." "Ik heb zelf ingestemd met de afdracht," aldus Carin van den Crommert, "Ik heb zelf aan de gemeente het bankrekeningnummer van de SP doorgegeven en ik kan de gemeente zo opbellen om het te veranderen. Nu maakt de SP een deel van het geld aan mij over en straks maak ik een deel van het geld over naar de SP. Het maakt allemaal niets uit."

Ook Marijke Kamphorst vindt het voorstel onzin en zal het geld ook gewoon aan de partij overmaken. "een echter SP-er doet daar niet moeilijk over." Bernard Gerard snapt niet waar de minister zich mee bemoeid. "Het gaat haar niet aan hoe ik mijn geld krijgt, direct van de gemeente of via de SP. Het gaat haar ook niet aan hoe wij dingen binnen de SP wensen te regelen. Materieel verandert er niets."

Maar het rommelt altijd wel een beetje rond de afdrachtregeling. Ans: "In enkele gemeenten doet de SP niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen omdat ze geen kandidaten kunnen vinden. Sommigen wijten dit aan de regeling." Partijvoorzitter Anke van Hest is een van de tientallen vrijwilligers van SP-Eindhoven die haar werk zonder vergoeding doet. Ze vertelt dat tijdens de vorige partijraad het onderwerp van de afdracht even de revu passeerde in samenhang met het tekort aan kandidaten. Wellicht staat het onderwerp het volgende partijcongres weer op de agenda.

Enkele fractieleden vrezen dat de wet toch last kan veroorzaken. Fatmi: "Nu gebeurt de afdracht geheel automatisch. Met de invoering van de wet zal het wellicht onnodige rompslomp geeft. Er zal ook een organisatie nodig zijn om te zorgen dat het geld op tijd binnen is." Ans en Bianca kunnen zich voorstellen dat sommige mensen in de verleiding kunnen komen om de afdracht een maandje uit te stellen omdat bijvoorbeeld de zorgpremie ook nog moet worden betaald. Daardoor zouden ze in de volgende maand in de problemen kunnen komen.

Maar voorlopig gaat het nog om een wetsvoorstel. Het voorstel moet eerst nog door de Raad van State, de Tweede, de Eerste Kamer en langs de koningin voordat het ook daadwerkelijk een wet is.

Rob de Kruif
Redactie SP Eindhoven

U bent hier