h

Open brief aan college en raad over Plaza Futura

10 april 2009

Open brief aan college en raad over Plaza Futura

Na veel jaren van onduidelijkheid over de toekomst, ligt er nu een plan voor de verhuizing van Plaza Futura. Mijn fractie is daar op zich blij mee, maar vraagt zich af of de onderbouwing van de besluitvorming niet te veel wordt ingegeven door de behoefte nu eindelijk maar eens knopen door te willen hakken en daadkracht te tonen. Daarom voelen wij de behoefte om nog wat overwegingen mee te geven voor de definitieve besluitvorming plaats vindt.

Wij begrijpen en stemmen in met de gedachte dat Plaza Futura recht heeft op zekerheid, laat ik dat voorop stellen. Cultuur ligt ons na aan het hart, we dienen de best mogelijke keuzes te maken. De met een eventuele verhuizing en schaalvergroting verbonden kosten zijn een factor, maar dat is niet de enige. Het gaat er niet alleen om of de risico’s afdoende zijn afgedekt, maar ook om vragen zoals: Wordt Plaza Futura met de schaalvergroting die aan de verhuizing verbonden is voor realistische uitdagingen gesteld? Komt Plaza Futura op die plek in de stad het beste tot zijn recht? Zijn de economische effecten van de aanwezigheid op die locatie daar even groot als op andere locaties?

De huidige Plaza Futura
De Huidige Plaza Futura / Foto: Anke van Hest

De argumenten die aan deze beoogde verhuizing ten grondslag liggen zouden evenzeer of misschien nog wel sterker kunnen gelden voor een verhuizing naar de Bergen. (notitie DSO april 2007 "De Bergen Quartier Vivant ontwikkelingsvisie voor de Bergen).
Als je de bestedingen, gebruiken en gewoontes van de bezoekers aan culturele voorzieningen zoals die van Plaza Futura afzet en weegt tegen de mogelijkheden en verleidingen die de directe omgeving hen daartoe biedt, is een situering in de omgeving van de Bergen veel beter. Het gaat toch om een jaarlijks potentieel aan extra bestedingen van 60.000 tot 70.000 mensen in die omgeving, waarvan slechts een deel plaats zal vinden in Plaza Futura zelf.
Eenzelfde omgeving bestaat niet op Strijp S en voorlopig ziet het er ook niet naar uit dat die zich daar op die wijze op korte of middellange termijn zal gaan ontwikkelen.
Op zich is het te betreuren dat een dergelijke kunsteconomische benadering niet structureel wordt meegenomen in overwegingen rondom de ver- of nieuwbouw van culturele instellingen. Verder is het natuurlijk verwonderlijk dat culturele instellingen die in het hart van een stad vorm en inhoud aan haar identiteit kunnen geven verhuizen naar de periferie van de stad.

Door het voorliggende plan uit te voeren beperken we eveneens de ruimte voor cultuurbeleid met wederom 10 miljoen euro.
Plaza wordt gehuisvest op een plek waarvan pas in de toekomst duidelijk zal gaan worden of het een goede locatie gaat worden voor de levensvatbaarheid van filmhuis en theater, eenmaal daar gehuisvest zal het, gelet op de kosten van de investeringen, daar ook niet snel meer weg kunnen. Dat geeft nogal wat risico's voor de continuïteit.
Strijp S heeft veel meer tijd nodig om zich te kunnen ontwikkelen tot een bruisend gebied waar men naast wonen en werken ook wil verblijven om te genieten van kunst. Wij vragen ons dus af of deze situatie met name voor Plaza Futura nu wel zo ideaal is als men doet voorkomen.
Onze eerder geuite vragen rond de samenwerking met Trudo en de onderliggende financiële constructie laten we hierbij buiten beschouwing (Overigens zijn er de laatste tijd ook elders vragen gesteld rondom het soort investeringen en de daarmee verbonden risico's door woningbouwcorporaties).
Mijn fractie vraagt zich af of er geen andere, meer realistische opties zijn, of een ontwikkeling op een kleinere schaal niet beter zal werken. Opties die meer recht doen aan de identiteit van Plaza en haar natuurlijke omgeving, opties waarmee Plaza ook of beter mee bediend zal zijn.

Waarom kan Plaza Futura zich niet naar analogie van andere meer commerciële filmdistributeurs ontwikkelen tot een filmhuis dat meerdere locaties verspreid over de stad bedient en programmeert.
De samenwerking met de "Zwarte Doos" kan worden uitgebreid, nu programmeert Plaza daar slechts drie dagen. Er kan een filmzaal in Strijp S worden gerealiseerd, op dezelfde wijze als dat de samenwerking met de Zwarte Doos bestaat, met dien verstande dat de investeringskosten slechts een fractie vormen van die met de huidige verhuizing zijn gemoeid.
Waarom laten we de theatertak van Plaza Futura niet programmeren in het voormalige theater Het Klein en stellen we het gebouw voor de overige tijd ter beschikking aan een ander theaterinitiatief zodat de kosten van het beheer over meerdere hoofden verdeeld kunnen worden. Dan krijgt dit stedelijke monument weer een passende functie en een inhoud die ook naar het gebied in de Bergen een uitstraling heeft. De grote zaal van Plaza Futura kan dan omgebouwd worden tot grote filmzaal. In deze opzet kan de A-status van het filmhuis behouden blijven.
Wij denken dat voor een dergelijke benadering 5 miljoen euro aan uitgaven voor renovatie en herinrichting volstaat. De andere 5 miljoen zou dan kunnen worden ingezet voor de subsidie in exploitatie voor de komende jaren.

Wij willen nogmaals benadrukken dat we de toekomst van Plaza Futura niet onnodig willen bemoeilijken. Onze overwegingen zijn ingegeven door onze grote betrokkenheid en sympathie voor Plaza Futura en onze zorgen en twijfels over de wenselijkheid van de richting waarin de oplossingen worden gezocht.

Wij hopen met deze brief een opbouwende bijdrage aan de discussie over de toekomst van Plaza Futura te kunnen leveren

Met vriendelijke groet,
Namens de SP-fractie,
Ans Heesterbeek

U bent hier