h

Eindelijk duidelijkheid over opheffen scholen

18 maart 2009

Eindelijk duidelijkheid over opheffen scholen

In de raadvergadering van 17 maart 2009 heeft de SP een actuele motie ingediend over wat er gedaan kan worden om scholen te behoeden voor sluiting als er sprake is van te weinig leerlingen als gevolg van het grootschalig vernieuwing van de wijk.

Eind november 2007 hebben de SP en de PvdA hierover vragen gesteld met betrekking tot de openbare basisschool Drents Dorp en de Zevensprong. De omliggende wijken lagen plat en dus kwamen er geen leerlingen meer. Als een school meer dan drie jaar onder de zogenaamde opheffingsnorm van 173 leerlingen zit, moet de school sluiten.

Openbare basisschool de Zevensprong
Openbare basisschool de Zevensprong / Foto: Anke van Hest

Op die vragen kwamen geen bevredigende antwoorden. De SP heeft de vragen toen besproken in de commissie Jeugd en Gezin, Onderwijs, Sport en Cultuur. Tot drie keer toe heeft de SP aan wethouder Mittendorff gevraagd of er wat gedaan kan worden om te voorkomen dat deze scholen onder dergelijke omstandigheden de deuren moeten sluiten. Op 17 februari 2009 is hierover de laatste keer gesproken in de commissie. Toen gaf de wethouder nogmaals aan dat de Gemeente Eindhoven niets kan doen voor scholen in deze positie.

We zijn nu anderhalf jaar verder sinds de eerste vragen over dit onderwerp. Drents Dorp kon openblijven, maar de Zevensprong moest een dependance worden. Dit had misschien voorkomen kunnen worden.
De SP heeft na eigen onderzoek bij de wethouder aangekaart dat er wel degelijk mogelijkheden zijn. In de Tweede Kamer is in december 2008 een wetsvoorstel aangenomen voor scholen met deze problematiek. De nieuwe wet zegt dat de scholen bij de minister om vrijstelling van de opheffingsnorm kunnen vragen. De minister kan er dan voor zorgen dat een school open blijft.

De SP heeft met haar actuele motie de wethouder de opdracht gegeven om de scholen te wijzen op die mogelijkheid. De SP zal het college kritisch volgen of dit gebeurt en dat dus zulke situaties voorkomen kunnen worden.

Bianca van Kaathoven
SP raadslid

U bent hier