h

SP zeer kritisch over voorgestelde Marokkanenaanpak

13 februari 2009

SP zeer kritisch over voorgestelde Marokkanenaanpak

De SP heeft zich in de commissievergadering van 10 februari zeer kritisch uitgelaten over het 'Plan van Aanpak Marokkaanse Risicojeugd'. De SP wil een Raadsbesluit, inzicht in de financiën, communicatie met de doelgroep en 'Dwang en Drang' waar het moet.

De SP heeft tijdens de commissievergadering gevraagd om een Raadsbesluit, omdat de Raad beslist en als het om een onderwerp gaat dat zo belangrijk is en zoveel mensen raakt, is het voor de SP logisch dat de Raad daarover beslist. Dat Raadsvoorstel zal er nu dus ook komen.

Daarnaast is het zo dat het 'Plan van Aanpak' financieel zeer onduidelijk in elkaar zit. Het is zelfs zo, dat er geen geld overblijft voor de aanpak van andere risicojeugd, omdat op dit moment al het geld dat beschikbaar is voor de aanpak van risicojeugd, direct naar de Marokkaanse risicojeugd gaat. Volgens de SP is dit niet goed, omdat je dan over vijf jaar met een andere doelgroep zit, die problemen veroorzaakt. Je mag dus wel wat geld gebruiken voor de aanpak van de Marokkaanse risicojeugd, maar dat mag niet ten koste gaan van de aanpak van de rest van de risicojeugd.

De SP vindt het heel erg vreemd dat er voor dit voorstel niet overlegd is met de doelgroep zelf. De ouders, de familie en de omgeving van deze jongeren zijn niet gehoord.
De afgelopen 15 jaar hebben ‘witte’ instellingen geprobeerd om het probleem dat langzamerhand ontstond, op te lossen. In de afgelopen 15 jaar hebben deze instellingen bewezen dat ze het probleem met de Marokkaanse jeugd niet op kunnen lossen. Dat ligt niet aan gebrek aan kwaliteit bij de instellingen, maar aan het feit dat er geen kennis is over de achtergrond van mensen.

Het lijkt de SP dan ook zeer onwaarschijnlijk dat dit met een plan wat niet eens is doorgesproken met de doelgroep, wel een kans van slagen heeft. Voor dit slagen, worden overigens de verschillende organisaties wel verantwoordelijk geacht. Op dat moment doet de doelgroep wel mee. De SP denkt dat dit niet de goede volgorde is. Je moet een plan bedenken, samen met de doelgroepZij kennen de doelgroep het beste en weten dus ook wat werkt en wat niet werkt. Wij hebben de wethouder dan ook opgeroepen om zo snel mogelijk om de tafel te gaan zitten met de Marokkaanse gemeenschap. Want als er iets zal moeten veranderen, als we allemaal willen dat deze jongeren weer op het rechte pad komen en er geen volgende groep is die dezelfde weg ingaat, dan moeten we heel snel leren, hoe deze jongeren aangepakt moeten worden. Communicatie is daarbij het allerbelangrijkste. Praat dus niet vóór, maar mét de doelgroep. Wij denken, dat het plan dan zou kunnen slagen.

Communicatie is één, aanpak is twee. Voor een aantal jongeren is communicatie niet meer het goede woord. Zij zullen moeten leren dat gedrag consequenties heeft. Nu staan er in het plan van aanpak ontzettend veel juridische mogelijkheden die er in Eindhoven bestaan om deze jongens aan te pakken. Alleen wat blijkt; bijna geen één van alle maatregelen wordt ooit genomen! De SP vindt dat erg vreemd. Als je de regels niet gebruikt, moet je ze niet opschrijven. Deze jongeren hebben behoefte aan duidelijkheid. Die duidelijkheid kun je ze geven door precies te laten zien hoe de wet werkt en dat je gedrag consequenties heeft. Alleen op die manier zijn deze jongeren nog op het goede pad te krijgen.

Wij kijken als SP uit naar de volgende versie van het 'Plan van Aanpak Marokkaanse Risicojeugd'!

Bianca van Kaathoven
SP raadslid

U bent hier