h

Project Kinderherberg voor twee jaar gerealiseerd

24 februari 2009

Project Kinderherberg voor twee jaar gerealiseerd

Bij de begroting van 2006 diende de SP, gesteund door de PvdA, een motie in, waarin het College gevraagd werd te onderzoeken of het haalbaar was een time out – voorziening voor kinderen te realiseren. Deze motie werd aangenomen met de stemmen van CDA en Leefbaar tegen en de rest voor.

De gedachte was afkomstig van Mia van Boxtel, SP-statenlid; Bruno van Gendt, tot 1 dec 2005 directeur van de Raad voor de Kinderbescherming in Brabant en Limburg; Bart van Mens, familierechtadvocaat in Den Bosch en wijlen Riet Monteyne. In hun voorstel heette de voorziening de “Kinderherberg” en die naam heeft de voorziening uiteindelijk gekregen.

Medio januari 2009 maakte het College, bij monde van wethouder Mittendorff, bekend dat de Kinderherberg er in 2009 en 2010 komt. Dat kost de gemeente €166.252, in hoofdzaak bestemd voor subsidie aan De Combinatie Jeugdzorg. De methode is gastouderopvang. Daarmee blijven de gerealiseerde ambities achter bij de ingediende ambities, maar de SP is toch heel blij met het resultaat (en zal toewerken naar verlenging van de periode).
De pilot is uniek in Nederland! Er zijn dus nog geen ervaringen mee.

Een korte schets van de inhoud: de jeugdzorg is in twee grote gebieden verdeeld. Het curatieve gebied zit bij de provincie, het preventieve bij de gemeente. De Kinderherberg is de laatste post die nog in het gemeentelijke domein ligt. Er is tot nu toe niets voor kinderen met problemen in de thuissituatie, die te zwaar zijn voor de reguliere kinderopvang en te licht voor de curatieve opvang. Het woord time out – voorziening geeft al aan dat het om een tijdelijke voorziening gaat.
In die tijd probeert men het contact tussen het kind en zijn reguliere omgeving zoveel mogelijk in stand te houden (kinderopvang, sport, school, thuissituatie voor zover mogelijk). Er wordt voor begeleiding van de ouders gezorgd.
De opvang is op 24 uurs – basis.

De begroting biedt plaats aan maximaal 20 full time – plaatsen met een maximale opvangduur van 12 weken. Die zijn bedoeld voor kinderen van 0 tot 14 jaar, met een uitloop tot 16. Verwijzing geschiedt via het Centrum voor Jeugd en Gezin. Voorwaarde is verder dat de ouders het probleem niet via het eigen sociale netwerk kunnen oplossen.

Het projectplan ligt klaar voor uitrol naar andere gemeenten. Dat is de afspraak met de gemeente Eindhoven en de Provincie (die meebetaalt).

Bernard Gerard

U bent hier