h

PIT-tige middag bij de SP

9 december 2008

PIT-tige middag bij de SP

Op donderdag 27 november heeft de ouderenwerkgroep van SP Eindhoven het Preventie Informatie Team, afgekort PIT, en de hulpdienst van de SP uitgenodigd voor een inloopmiddag. José Klein Kranenbarg en Ingrid Helsen, twee medewerkers van PIT, hebben op deze middag uitgebreid informatie en voorlichting gegeven over PIT en allerlei vragen beantwoord.

Omdat veel mensen niet weten dat gemeentelijke voorzieningen en (financiële) regelingen je persoonlijke situatie kunnen verbeteren, heeft de gemeente Eindhoven het Preventie Interventie Team in het leven geroepen. Er werken 15 consulenten die veel huisbezoeken afleggen, “want als je achter de voordeur komt zie je toch meer,” vertelt Ingrid. Als blijkt dat je voor een regeling in aanmerking komt, wordt meteen het juiste formulier ingevuld. De consulent laat een map achter met alle informatie en telefoonnummers. De medewerkers van PIT proberen het je zo gemakkelijk mogelijk te maken.

PIT geeft uitleg
PIT geeft uitleg / Foto: Anke van Hest

Je komt in aanmerking voor financiële hulp als je een netto-inkomen hebt tot 120 % van het minimuminkomen. Bij sommige regelingen wordt ook gekeken naar het eigen vermogen. Het PIT probeert voorlichting te geven op plekken waar ze denkt mensen tegen te komen die in aanmerking komen voor de financiële regelingen, bijvoorbeeld bij de voedselbank en op scholen.

José en Ingrid hebben duidelijke informatie bij zich, die in de pauze door het aanwezige publiek gretig aftrek vindt. Op deze middag worden een veelheid aan regelingen kort doorgenomen. Onder andere over de bijdrage duurzame gebruiksgoederen, de bijzondere bijstand computercursusvergoeding, de bijzondere bijstand schoolkosten, de bijzondere bijstand technologievergoeding, de reductieregeling, de regeling chronisch zieken en gehandicapten en woontussenvoorziening. De vragen komen al gauw, waarop beiden dames duidelijke antwoorden geven. Het is door de veelheid aan informatie een PIT-tige middag!

PIT informatie vindt gretig aftrek
PIT informatie vindt gretig aftrek / Foto: Anke van Hest

Op deze link zie je alle regelingen met uitleg op een rijtje staan. Voor sommige regelingen kan je tegelijkertijd in aanmerking komen. Het advies van het PIT-team is: “Als je denkt dat je ergens voor in aanmerking komt, neem dan contact op met PIT, ook al weet je het niet zeker. Soms is er meer mogelijk dan je denkt.”

Paul Kivits van de hulpdienst van SP Eindhoven vertelt over de werkwijze van de hulpdienst van de SP. In het kort komt deze hier op neer: de hulpdienst is er voor iedereen die vragen heeft over belastingen, sociale voorzieningen, huur- en consumentenzaken. De hulpdienst is iedere maandag, met uitzondering van feestdagen en tijdens de reguliere vakanties, bereikbaar van 10.00-12.00 uur op het SP-kantoor aan de Poeijersstraat 39. Een afspraak maken is gewenst. Op www.eindhoven.sp.nl/hulpdienst.stm vind je een uitgebreidere informatie over de hulpdienst van SP Eindhoven.

Paul Kivits van de Hulpdienst
Paul Kivits van de Hulpdienst / Foto: Anke van Hest

Contact Preventie Interventie Team (PIT):
Werkdagen van 9.00 -10.30 uur, telefoon 040-2385319 of mailen naar pit@eindhoven.nl.

Anke van Hest

U bent hier