h

Laten we met z'n allen alert blijven!

2 december 2008

Laten we met z'n allen alert blijven!

Woensdagavond 26 november werd door de SP Eindhoven een openbare avond georganiseerd over de kredietcrisis in de Raadszaal van het gemeenthuis in Eindhoven. Gastsprekers waren Tweede Kamerlid Farshad Bashir en pensioendeskundige Jan-Francis van Abbe.

Farshad Bashir was de eerste spreker. In de Tweede Kamer is hij woordvoerder van de SP op het gebied van belastingen en economische onderwerpen. Farshad begon met een compliment te maken over de mooie raadszaal, maar hierop volgde wel meteen de vraag ''Wat heeft deze mooie zaal wel niet gekost''. Dit was de eerste van de vele vragen die hij deze avond stelde zoals: 'hebben we op dit moment de bodem bereikt van de kredietcrisis? '; 'hoe heeft het zover kunnen komen? '; 'waarom is het op dit moment gebeurd? '; 'welke les moeten we eruit trekken? ' en 'hadden de toezichthouders het kunnen voorkomen? ' Farshad vertelde dat hij de kredietcrisis al sinds de zomer van 2007 aan heeft zien komen. Er zijn toen vragen gesteld aan Minister van Financiën, Wouter Bos (PvdA). Deze heeft toen een opdracht gegeven aan de Nederlandse Bank om een analyse te maken van de problemen. Nu vraagt Farshad zich af wat er toen is onderzocht en wat er mee gedaan is.

Tweede Kamerlid Farshad Bashir en pensioendeskundige Jan-Francis van Abbe
Tweede Kamerlid Farshad Bashir en pensioendeskundige Jan-Francis van Abbe / Foto: Anke van Hest

De SP vindt dat we niet stil moeten blijven zitten, maar dat Nederland moet laten zien dat we het aan willen pakken. Daarom heeft de SP een krant uitgegeven met de titel 'Het moet nu anders, het antwoord van de SP op de kredietcrisis'. Hierin staan 30 voorstellen voor hervorming van het financiële stelsel. Farshad besprak vier punten: invoering van internationaal toezicht, verbod op bonussen, inperking van de macht van de aandeelhouders en invoering van de Tobintaks. De SP wil een onderzoek hoe de kredietcrisis heeft kunnen ontstaan. Dit kan door een parlementaire enquête. Dit is de beste manier om antwoorden boven tafel te krijgen. Hieruit kunnen we lessen trekken voor de toekomst.

Farshad Bashir in gesprek met Hans-Martin Don
Farshad Bashir in gesprek met Hans-Martin Don / Foto: Anke van Hest

De tweede spreker van de avond is Jan-francis van Abbe. Van Abbe, in het dagelijks leven pensioendeskundige, gaat in vogelvlucht in op de kansen en de bedreigingen van onze pensioenen en over het effect van de kredietcrisis op onze pensioenen. Het is een interessant maar ingewikkeld verhaal. Het afsluitend advies van Jan-Francis, ''laten we met zijn alle alert blijven'', is veelzeggend.

In het tweede deel van de avond was er gelegenheid om vragen te stellen. Over de Tobintaks, de internationale heffing op kapitaalstromen, werden ook verschillende vragen gesteld. Beide sprekers benadrukten dat het belangrijk is om deze taks internationaal in te voeren.
Tijdens het beantwoorden van de vragen wordt het advies om 'alert te blijven' regelmatig genoemd. Farshad voegt eraan toe dat ook de politiek alert moet blijven.

Veel vragen worden gesteld
Veel vragen worden gesteld / Foto: Anke van Hest

Veel vragen zijn beantwoord maar er bleven veel vragen onbeantwoord over.

Anke van Hest

U bent hier