h

Voldoende

8 november 2008

Voldoende

Dat is in eerste instantie het oordeel dat SP-raadslid Bernard Gerard heeft over de rapportage van accountant Ernst & Young met betrekking tot de financiën van het Parktheater. Met Renate Richters (GroenLinks), Nico Stoevelaar (CDA), Jan Vleeshouwers (Stadspartij) werd Bernard Gerard op 21 oktober benoemd tot lid van de Eindhovense rekenkamercommissie voor het jaar 2009. De twee vaste leden van de commissie zijn oud-PPR-gemeenteraadslid en voormalig Philips-manager Mario van Hamersveld en, eveneens voormalig Philips-manager, Peter Rooimans.

Gemeenten zijn verplicht om te beschikken over een rekenkamer. De gemeente kan hieraan invulling geven door een volledig onafhankelijke rekenkamer te benoemen of een Rekenkamercommissie in te stellen. De gemeenteraad van Eindhoven heeft met de invoering van het duale stelsel gekozen voor een gemengde samenstelling van de wettelijk verplichte rekenkamer, een zogenaamde rekenkamercommissie. In Eindhoven bestaat die commissie uit een externe voorzitter en een extern lid/plaatsvervangend voorzitter, beiden benoemd door uw raad voor een periode van vier jaar. Daarnaast hebben vier raadsleden zitting in de rekenkamercommissie, in een jaarlijks wisselende samenstelling: volgens de verordening twee raadsleden van de oppositiepartijen en twee raadsleden van de coalitiepartijen.

Bernard Gerard
Bernard Gerard / Foto: Rob de Kruif

Eindhoven kent het fenomeen van de rekenkamercommissie sinds 1997. Destijds deed de commissie onderzoek naar het onderhoud van het openbaar groen. Enkele weken geleden vroeg de gemeenteraad in een unanieme motie aan de Rekenkamercommissie om de procesgang rond het rapport van Ernst&Young te onderzoeken. Dit gebeurde naar aanleiding van beweringen van het Eindhovens Dagblad. In een voorlopige versie van het onderzoeksrapport, waar de krant de hand op had weten te leggen, stond een kritische opmerking over wethouder Mittendorff die er in het definitieve rapport niet meer stond. Bij de Raad riep dit vragen op.

De rol van de raadsleden in de commissie zal beperkt zijn zo blijkt uit het raadsbesluit: 'de benoemde raadsleden worden bij dit onderzoek betrokken, echter in een andere rol dan bij eerdere onderzoeken. Zij vervullen een procesrol (algemene vraagstelling, termijnbewaking en klankbord) en dus geen inhoudelijke rol.' Donderdag 23 oktober kwam de commissie in haar nieuwe samenstelling voor de eerste maal bijeen. Reden om even een babbeltje te maken met het SP-lid.

Bernard, waarom zit juist jij in de commissie en niet iemand anders van de Eindhovense SP- fractie?
"Ik heb ervaring met dit soort werk. Ik heb in de rekenkamercommissie gezeten die onderzoek deed naar Systematiek en methodiek van subsidieverlening (2003 – 2004, red) en de raadsenquêtecommissie naar de aanbestedingsprocedure van Cultureel Centrum De Effenaar en de vernietiging van onderzoeksgegevens door de commissie Caminada (2006, red). Overigens zal deze commissie niet alleen onderzoek doen maar het Parktheater maar ook naar de Lumensgroep."

Weet je al wat jou rol zal zijn in de commissie?
"Bij het Parktheater is mijn rol precies die welke in het raadsbesluit omschreven wordt. Hoe dat in praktijk precies wordt ingevuld moet nog blijken. Ik kan mij in de formulering van het raadsbesluit vinden. Bij het onderzoek naar de Lumensgroep functioneren wij als raadsleden op de normale manier in de Rekenkamer: we geven daar leiding en zijn actief bij het onderzoek betrokken."

In het Eindhovens Dagblad werd aangegeven dat er een extra persoon aan het team zou worden toegevoegd. Het zou gaan om een 'onderzoeksspecialist' die zou fungeren als secretaris. Is het al bekend wie dit is?
"Ja, maar ik kan niet vertellen wie dat is."

In de krant werd ook beweerd dat 'Als de rekenkamer mocht constateren dat het rapport van Ernst & Young onzorgvuldig totstand is gekomen dan komt een nieuw onderzoek. Mogelijk gaat de rekenkamer daarmee het werk van Ernst & Young overdoen.' En, zal in dat geval de rekenkamer het werk opnieuw doen?
"Nee, daar weet ik niets van. Het lijkt me dat daar in elk geval eerst een raadsbesluit voor nodig zou zijn, en dat besluit hebben we niet genomen. Het Eindhovens Dadblad beweert wel vaker dingen. Bovendien, ook al zou het onderzoek naar de procesgang tot kritische kanttekeningen leiden, dan wil dat nog niet perse zeggen dat daarmee ook de inhoud van het rapport wordt ondergraven. Dat zou dan op zijn minst eerst moeten worden vastgesteld."

Rob de Kruif

U bent hier