h

SP steunt opzet Internationale School

19 november 2008

SP steunt opzet Internationale School

In de commissie van wethouder Merrienboer (PvdA) van 18 november kwam de Internationale School aan de orde. Die moet na een dure verbouwing komen in de voormalige Constant Rebecque – kazerne. De SP stemt hier uiteindelijk mee in.

Dat was niet vanzelfsprekend. De SP is dan ook altijd nogal kritisch geweest. Er is in Eindhoven al een internationale lagere en middelbare school, en die voldoen aan de eisen. Strikt genomen is het vanuit het standpunt van de onderwijshuisvesting niet nodig dat er nieuwbouw komt. En de onderwijshuisvesting kampt chronisch met tekorten.

Dat het nu, wat de SP betreft, nu toch “ja” is komt vanwege enkele redenen.

De nieuwe school is wenselijk vanwege economische redenen. Een technologische economie als die van Eindhoven, die vanuit de hele wereld kenniswerkers aantrekt (soms ook met kinderen) kan een dergelijke vestigingsvoorwaarde goed gebruiken. Een gewone school kan een dergelijke meertaligheid niet aan. Bovendien worden er ook internationale “community-activiteiten” aan de school verbonden.

Het bedrag (in totaal ca 34 miljoen waarvan de gemeente er 14 miljoen bijdraagt) komt niet uit de reguliere onderwijshuisvesting, maar uit de NRE-gelden. De rest wordt bijgedragen door het SRE, de provincie, het Rijk, en het bedrijfsleven zelf. 14 miljoen voor een school van 1150 leerlingen is niet uitzonderlijk.

De verhouding tussen de gemeente en de Internationale School is net als bij andere scholen. De gemeente zit, net als bij normale scholen, niet met een bijdrage in de exploitatie en loopt geen exploitatierisico’s. Die komen voor rekening van het schoolbestuur en de bedrijven.Wel draagt de gemeente, zoals gebruikelijk, bij aan het onderhoud buitenkant. Na afloop van het contract (vooralsnog over 30 jaar) vallen grond en school terug aan de gemeente.

Het gaat om een bestaand pand in de Ecologische Hoofd Structuur, dat verbouwd wordt en waar aanvullende verkeersvoorzieningen nodig zijn. De SP heeft geëist dat het Trefpunt Groen Eindhoven (TGE) goedkeuring geeft aan de herinrichting van het gebied en dat is toegezegd.

Alles overwegende mag het zo van ons. Dat gaat in de raadsvergadering de boodschap worden.

Bernard Gerard
raadslid

U bent hier