h

Minimum leeftijd voor gokhal verhoogd

2 november 2008

Minimum leeftijd voor gokhal verhoogd

Tijdens de raadsvergadering van 21 oktober 2008 is een wijziging in de verordening speelautomaten en speelautomatenhallen vastgelegd. Dit was nodig omdat er een gokhal uit het centrum van Eindhoven naar het Van der Valkcomplex aan de Aalsterweg verplaatst gaat worden.

De SP-fractie heeft daar geen probleem mee: de Aalsterweg zal zeker minder aantrekkelijk zijn voor jongeren dan het centrum van de stad. Er komt in het centrum geen nieuwe hal bij, het maximum is en blijft twee. Tegelijkertijd is het totaal aantal speelautomaten in Eindhoven uitgebreid. Dit blijkt wat minder invloed op mogelijke verslaving te hebben dan het totaal aantal beschikbare speelhallen.

Speelautomatenhal in het centrum
Speelautomatenhal in het centrum / Foto: Anke van Hest

Eindhoven werkt mee aan deze uitbreiding, omdat er een convenant is opgesteld waarin gemeente, exploitanten en verslavingszorg afspraken hebben vastgelegd.

Een zeer belangrijke afspraak in het convenant is dat de leeftijd waarop men een gokhal mag betreden verhoogd is van 18 naar 21 jaar. Dit geeft de burgemeester een handvat in de afspraken die hij wil maken met Holland Casino. Daar heeft de gemeentelijke overheid namelijk niets over te zeggen.

Speelautomatenhal in het centrum
Speelautomatenhal in het centrum / Foto: Anke van Hest

De SP toonde zich positief over het voorstel, met de opmerking dat controle en handhaving van de afspraken dringend nodig is. Exploitanten hebben uiteindelijk andere belangen: winst maken. Een ander punt is dat mensen in de schuldhulpverlening, in hun eigen belang, geweigerd zouden moeten worden. Daarvoor moet de portier echter weten welke mensen dit zijn en dat is inbreuk op de privacy. De SP gaf aan graag op korte termijn te horen hoe de burgemeester denkt om te gaan met het evenwicht tussen zelfbescherming en privacy.

Ans Heesterbeek
Fractievoorzitter

U bent hier