h

Het BOR-relt in en rond Eindhoven

22 november 2008

Het BOR-relt in en rond Eindhoven

Het ziet er naar uit dat de gemeente Eindhoven de regionale BOR-afspraken over de productie van sociale woningen gaat halen. Dat is voor de gemeente en de woningcorporaties een complimentje waard! Zeker als je ziet dat in de randgemeenten de productie ver achter loopt en in Nuenen nog zowat moet beginnen.

Bij de vorming dit college heeft de SP aangedrongen op betere samenwerking met de woningcorporaties en op goede afspraken over en weer. Dat begint nu zijn vruchten af te werpen.

Sociale woningbouw
Sociale woningbouw / Foto: Anke van Hest

Wat de woningproductie betreft gaat het om de zogenaamde BOR-afspraken (Bestuurlijk Overleg Randgemeenten red.) tussen de gemeente Eindhoven, de aangrenzende gemeentes en Helmond: afspraken voor de periode 2005 tot en met 2009 over onder andere aantallen per gemeente te realiseren sociale- en vrije woningen die in z’n geheel niet gehaald gaan worden.

Voor de SP zijn de afspraken over de aantallen sociale woningen van groot belang omdat die destijds gebaseerd zijn op het streven van de BOR-gemeenten om meer huurwoningen in de randgemeente te zetten en vrije woningen in Eindhoven. Men probeerde zo de meer draagkrachtige bewoners in Eindhoven te krijgen én te houden (veel hogere inkomens zochten hun heil in de randgemeenten). We zijn er fel op tegen dat de lagere inkomens de stad uit gejaagd zouden moeten worden omdat er te weinig goedkope en betaalbare woningen beschikbaar zouden zijn.

Naast de nieuwbouw is het behoud van de voorraad geschikte woningen zeker zo belangrijk. Jaarlijks worden honderden huurwoningen verkocht, gesloopt of zijn ze door het optrekken van de huur naar “markthuren” niet meer betaalbaar met Huurtoeslag. Omdat hierover nu afspraken zijn gemaakt tussen gemeente en corporaties die regelmatig gemonitord worden hopen we in de gemeenteraad beter hierop te kunnen sturen. Tot nu toe gingen de corporaties zo beetje “hun goddelijke gang” en werden daarbij alleen minimaal financieel in de gaten gehouden door het rijk.

Jan van Erp
SP-lid raadscommissie Wonen en Ruimte

U bent hier