h

Een duolistische slag in de lucht

19 november 2008

Een duolistische slag in de lucht

Het illustere duo Rennenberg (OuderenAppèl Eindhoven) en Van Bussel (Leefbaar Eindhoven) maakt veel werk van wat bij hen doorgaat voor “controle op het College”. Veel meer dan dat komt er ook niet uit, want zelf bedachte analyses en zinvolle initiatieven van de kant van deze partijen zijn schaars. Als ze er dan ook nog eens faliekant naast zitten in hun beschuldigingen, wordt het pijnlijk.

Op gezwollen toon eiste het duo opheldering van het College over de verhuur van het voormalige pand van Horeca Service Tongelreep gelegen naast het nationaal zwemcentrum de Tongelreep. Dat staat leeg en het College wilde het voor 4,13 miljoen verbouwen. Daarvan zou 1,00 miljoen terugkomen uit Europese fondsen.

Het College had besloten om de kapitaalslasten van €176.377 voor €125.000 terug te verdienen uit huur en voor €52.000 uit BTW-restitutie op buitensportaccommodaties. Dit voornemen nu was voor het duo voldoende om hel en verdoemenis op papier te spugen. Want hoe kon dat, verdikkeme, dat de huur minder was dan de kapitaalslasten? En waar werden de overige vaste lasten uit betaald? Het was onrechtmatig, artikel 168 en 170 van de Gemeentewet, de huurprijs was niet commercieel, en dat alles nog wel buiten de Raad om enz enz.

Dat klonk allemaal heel stoer, maar Rennenberg en Van Bussel hadden zich opzichtig verrekend. De huurprijs was namelijk alleen voor de bovenverdieping, die slechts eenderde van het pand uitmaakt. Daarmee was de huurprijs gewoon marktconform €132 per m2 per jaar. Over de benedenverdieping liepen de onderhandelingen nog, en wel voorspoedig en wel eveneens op marktconforme basis. En, o ja, die wetsartikelen, moest dat niet 160 en 169 zijn? Dan sloeg het verhaal tenminste nog ergens op. Kortom, braswerk.

Overigens vinden er interessante ontwikkelingen plaats. De bovenverdieping wordt na de verbouwing verhuurd aan de St Anna Zorggroep uit Geldrop, die er een Sport Medisch Advies Centrum gaat vestigen. Dat past uitstekend in dat sport- en recreatiegebied. Deze zelfde groep wil op de benedenverdieping ook nog eens 400 m2 voor activiteiten in het verlengde van de doelstelling. Voor de rest is de Nederlandse Obesitas Kliniek in beeld, die op zijn beurt ook weer gebruik gaat maken van de accommodaties in ditzelfde gebied. En dat verhoogt op zijn beurt weer de bezettingsgraad.

Kortom, het gaat om uitstekende plannen die van belang zijn voor de bevolking, die goed in het gebied passen, en die op een nette manier marktconform verhuurd worden.

Als u dus voortaan luid politiek geroep hoort van het duo Rennenberg - Van Bussel, denk dan even aan dit verhaal.

Bernard Gerard
raadslid

U bent hier