h

SP stelt vragen over groei en krimp in het SRE-gebied

27 oktober 2008

SP stelt vragen over groei en krimp in het SRE-gebied

De Eindhovense SP heeft naar aanleiding van recente publicaties onderzoek gedaan naar en vragen gesteld over de demografische ontwikkelingen in het SRE-gebied en het antwoord van de overheden hierop.

Uit zeer recente CBS-cijfers (medio 2008) blijkt, dat de bevolking in het SRE-gebied tussen 2008 en 2025 met 0,8% groeit. Deze groei is ongelijkmatig verdeeld over de gemeenten. Tegenover gemeenten met een krimp van ruim 7% staan ook gemeenten met een groei van ruim 6% (Helmond). De centrumgemeenten groeien en de dorpen vertonen een wisselend beeld.

Het aantal huishoudens stijgt door de gezinsverdunning overal nog (in het SRE-gebied met 9,1%), maar ook dat geeft een uiteenlopend beeld te zien. De centrumgemeenten groeien en de dorpen groeien nauwelijks tot sterk.

De SP meent dat hierover bewust moet worden nagedacht en dat dat, indien nodig, tot nieuw beleid moet leiden. Dat kan er voor de woningbouwproductie, die vooral van het aantal huishoudens afhangt, anders uitzien als voor bijvoorbeeld industrieterreinen en wegen.
In elk geval verdienen de geplande grootschalige nieuwe detailhandelcomplexen, die de bevolkingsgroei soms met ordes van grootte overstijgen, aandacht.

In dit verband is de positie van het SRE van belang. In sommige dorpen immers is de vraag eerder hoe men de voorzieningen overeind houdt, als of er weer een nieuw industrieterrein nodig is. Gemist wordt een overall-visie van het SRE. Gemist wordt ook een SRE-visie op de detailhandel.

De volledige tekst kunt u hier (pdf file) vinden.

Bernard Gerard

U bent hier