h

SP-motie niet aangenomen, beleid wel uitgevoerd

23 oktober 2008

SP-motie niet aangenomen, beleid wel uitgevoerd

Bij de begrotingsbehandeling van 2007 diende SP-er Bernard Gerard een motie in om meer ruimte te maken voor stadsecologie (zie het eerdere artikel daarover). Die motie werd toen doorgeschoven naar de Voorjaarsnota, maar daar was hij toen niet meer terug te vinden.

Reden voor Bernard Gerard om de gedachte ter gelegenheid van de aanstaande begroting weer op te graven.

 natuurlijk schoon
De Dommel: natuurlijk schoon / Foto: Anke van Hest

Inmiddels echter is de situatie ten opzichte van een jaar geleden drastisch veranderd, aldus het nieuwe hoofd-Groen, Boudewijn Tooren. De twee stadsecologen zaten niet meer opgesloten in de ontwikkeling van projecten, maar konden na de reorganisatie veel vrijer en breder hun gang gaan.

In beleidsmatige zin leidt dat tot enkele verbeteringen:

  • Doordat er nu integraal geprogrammeerd wordt, is het risico op planologische fouten verkleind. Vroeger kon het gebeuren, dat bij de renovatie in Lakerlopen de ecologische verbindingszone in het ene deel haaks op die in het aangrenzende deel werd aangelegd. Dat schiet niet op voor rondtrekkende kikkers.
    Het kon ook gebeuren dat men bij de bouw van een Spilcentrum De Bogen per ongeluk bijna een hap nam uit het Beukenlaantje in het Wasven, of dat men bij de bouw van Spilcentrum Rapenland een hap nam uit een verbindingszone uit het Groen Beleids Plan;
  • Eind 2008 komt er een Natuurmonitor uit over de natuur in en rond Eindhoven (die rijker is dan men misschien denkt);
  • Het Groen Beleids Plan, dat er al een aantal jaren ligt, is voor een eerste beleidsterrein in detail uitgewerkt, namelijk voor bomen
  • Er is levendig contact met de Provincie, die meer geld beschikbaar heeft voor deze functie als ze uitgegeven krijgt
  • Binnen de gemeentesite is er een sub-site /verrassendgroen in ontwikkeling.

In uitvoerende zin komen er leuke projecten:

  • In samenwerking met de Vogelbescherming en het trefpunt Groen Eindhoven (TGE) is men serieus aan het nadenken over een pilot rond gierzwaluwen (dat was een van de ideeën van Bernard Gerard van vorig jaar). Die beesten vliegen prachtig om te zien en zet vijf paar op een hectare, dan heb je geen wespenplagen meer;
  • Men monitort vleermuizen. Met het monitoren gaat het goed, met de vleermuizen wisselend;
  • Er worden workshops georganiseerd om aan wegenbouwende en rioolleggende ambtenaren uit te leggen wat het nut van bomen is. Deze interne zendingsarbeid is in Eindhoven bepaald geen luxe. Dat bleek maar weer toen er bij het Beatrixkanaal in het broedseizoen bomen gekapt werden. In de workshops zit ook informatie over de nieuwe Flora- en Faunawet.

Overigens legt de gemeente, samen met de Provincie, op sommige plekken langs het kanaal plekken aan waar dieren soepel in en uit het water kunnen (het kanaal is dele van de Ecologische Hoofd Structuur).
Bernard Gerard stelde nog voor om ook workshops voor raadsleden te gaan beleggen, want als er al kritiek mogelijk was, dan vooral op het gegeven dat deze cultuuromslag zich zo ongemerkt kon voltrekken. Verder deed hij het idee aan de hand om de slechtvalk terwille te zijn. Beide ideeën werden welwillend aanhoord. Er zal een gesprek volgen en daarin zal Bernard Gerard het ook nog hebben over amfibieën en reptielen.

U bent hier