h

Beperkte maatregelen tegen diefstallen op gemeentelijke begraafplaatsen

20 september 2008

Beperkte maatregelen tegen diefstallen op gemeentelijke begraafplaatsen

SP-raadslid Bernard Gerard heeft in juli 2008 aan het College gevraagd of het misschien toch niet beter was om de gemeentelijke begraafplaatsen ’s nachts te sluiten. Dit vanwege een aantal diefstallen in korte tijd op de gemeentelijke begraafplaats aan de Baffinlaan.

Bernard Gerard begreep de behoefte aan nachtelijke rouwverwerking, maar zei dat het stelen op begraafplaatsen ook een grote domper op gevoelens van nabestaanden was. Hij was hierover door burgers benaderd.

In het antwoord (dd 2 sept 2008) toont het College begrip voor de tegenstrijdige gevoelens. Het heeft een analyse gemaakt van wat er feitelijk gebeurd is, en dat komt erop uit dat de diefstallen zich vooral voordoen op de Baffinlaan (13 aangiftes in één jaar, vier meldingen van thuisloze of van zich “verdacht gedragende” personen). Op de begraafplaats Stratum/De Roostenhof zijn er bij één gelegenheid een aantal graven vernield. Op de Jacob van Campenweg is niets gebeurd. De politie denkt, dat de incidenten op de Baffinlaan door één of twee personen veroorzaakt zijn. Bovendien, zegt de politie, is het ook overdag niet moeilijk om op begraafplaatsen dingen te stelen of te vernielen.
Er zijn wel maatregelen mogelijk, zoals nieuwe hekken, 24-uursbewaking, en camerabewaking. Gezien de schaal van het probleem is dat te heftig.

Het College gaat nu borden plaatsen, waarop staat dat de begraafplaats toegankelijk is van een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang. Daardoor wordt het mogelijk ontijdige bezoekers aan te spreken en eventueel te bekeuren (nu kan dat niet). Het stadstoezicht zal in de komende periode het toezicht op en rond de begraafplaats aan de Baffinlaan intensiveren. Ook de beheerders zullen scherper gaan opletten.

In de komende maanden wordt bijgehouden wat er aan incidenten plaatsvindt. Indien nodig kunnen er dan verdergaande besluiten genomen worden.

U bent hier