h

Cultuurclubjes vragen volop ondersteuning

8 augustus 2008

Cultuurclubjes vragen volop ondersteuning

EINDHOVEN - Kleine instellingen kunnen arbeidsuren vragen bij SupportPunt

De kleine instellingen in Eindhoven op het gebied van kunst, cultuur en welzijn hebben grote behoefte aan professionele ondersteuning. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek dat de nieuwe banenpoel SupportPunt Eindhoven momenteel uitvoert.
In totaal 135 kleine instellingen in de stad zijn door SupportPunt gevraagd naar hun wensen om op tijdelijke basis gratis ‘arbeidsuren’ te krijgen. Al die organisaties konden in een formulier aangeven aan wat voor werkzaamheden ze behoefte hebben. 55 instellingen hebben het formulier al teruggestuurd. Ze hebben samen voor 550 uur ondersteuning aangevraagd.
De verwachting is dat dit aantal tot ver boven de duizend uur zal oplopen, zei Bert van Valburg gisteren. Hij is directeur ad interim van SupportPunt en door de gemeente ingehuurd om deze banenpool op te zetten.
Van Valburg: „De vraag zal veel groter zijn dan het aanbod, want wij hebben per week niet meer dan zeshonderd uur te vergeven.”
Eerder dit jaar besloot het gemeentebestuur tot een compleet andere subsidiesystematiek in de ‘kleine’ cultuursector. „Waar instellingen vroeger subsidie aan konden vragen, kunnen ze nu ‘handjes’ krijgen”, zegt Van Valburg.
Werklozen of mensen die voorheen een gesubsidieerde (ID)baan hadden, komen in dienst van SupportPunt Eindhoven. Dit bedrijf krijgt tot 2010 per jaar 565.000 euro van de gemeente om in totaal vijftien mensen fulltime in dienst te nemen. De bedoeling is dat zij steeds – tijdelijk – worden gestald bij een kleine instelling.
Vier fulltimers zijn daar inmiddels in dienst en werken onder andere voor de stichtingen Kleurrijke Stad, Zesde Kolonne, theatergezelschap United–C en het Vredesburo. Bij de laatste instelling is oprichter Hans Mattheeuwsen voor twaalf uur per week gedetacheerd, de rest van de week moet hij voor andere organisaties werken. Binnenkort krijgt galerie Peninsula ook hulp. Met nog eens vijftien instellingen, waaronder TAC, stichting Leergeld, OVAA, Carte Blanche, Arno Huibers en het Stroomhuis, is SupportPunt inmiddels in gesprek.
Ze willen volgens Van Valburg vooral steun op het gebied van onderhoud van ruimtes, financiële en administratieve zaken en bij de werving van nieuwe bestuursleden en vrijwilligers. Van Valburg denkt dat hij met de 135 al benaderde instellingen nog veel kleine ‘verborgen clubjes’ in de stad heeft gemist. Ze kunnen via de website www.supportpunt.nl een aanvraagformulier downloaden. Dit kan nog tot 1 september.
Bij het pas opgerichte SupportPunt Eindhoven, een banenpool, is door kleine culturele instellingen in de stad al voor 550 uur steun per week aangevraagd.
(Eindhovens Dagblad, John Graat, 8 augustus 2008)


Bovenstaand artikel gaat over een SP-uitvinding, toen nog genoemd de "arbeidspool kleine instellingen". Daarna "Facilitair bedrijf kleine instellingen" en nu kortheidshalve "SupportPunt".
Het fenomeen dateert nog uit de tijd van de afbouw van de ID-banen. Hoewel die op papier "additioneel" waren (hun aanwezigheid zou er niet toe doen), waren ze dat in praktijk allesbehalve. In praktijk verrichten honderden mensen reguliere en onmisbare arbeid voor een bepaald niet regulier loon. Voor de SP heeft altijd voorop gestaan dat werk moet lonen en dat daarom ID-banen onaanvaardbaar waren. Op een gegeven moment zijn die door het kabinet afgeschaft. De gemeente Eindhoven heeft geprobeerd alle ID-ers en WIW-ers onder de pannen te krijgen en dat is een behoorlijk succesverhaal geworden. Het "SupportPunt" is een van de bouwstenen voor dat succes.
Het belang van de instellingen, die hun goedkope arbeid zagen wegvallen, was voor de SP ondergeschikt maar niet afwezig. Vandaar het voorstel om 20 a 30 FTE's in een pool te zetten om op (voor de instellingen) goedkope basis deeltijdfuncties aan te bieden aan kleine culturele en ideële instellingen, op basis van een reguliere rechtspositie. Bij de collegeonderhandelingen werden er dat 20, gedeeltelijk regulier. Het werkgelegenheidsbeleid zit bij SP-wethouder Don en dit is er een onderdeel van.

De SP houdt nog wel enkele onderdelen apart in de gaten.
Dat betreft op de eerste plaats de rechtspositie van het personeel. De SP meent dat zoveel mogelijk mensen op basis van een normale CAO in dienst moeten zijn. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dat zit.
Verder, als de eerste indruk niet bedriegt, dan is 20 FTE's misschien te weinig. We zullen de definitieve ontwikkelingen afwachten. Misschien moeten het er wel 25 of 30 worden.
Tenslotte: het SupportPunt zou ook wel eens voordelen van ideële of culturele aard kunnen bieden. Omdat mensen op urenbasis gedetacheerd worden, komen dezelfde mensen dus bij meerdere instellingen over de vloer. Dat kan soms aardige wederzijds beïnvloedingseffecten geven. Iemand zou daar eigenlijk op moeten letten.

www.supportpunt.nl

U bent hier