h

SP tegen snelweg door Grasrijk

5 juli 2008

SP tegen snelweg door Grasrijk

De SP heeft er in de raadscommissie Mobiliteit, Milieu, Vastgoed en Participatie van wethouder Eric van Merrienboer van 1 juli 2008 voor geknokt om er voor te zorgen dat in het advies naar de minister uitging zou staan dat de afslagen van de Poot van Metz niet rechtstreeks op de Verlengde Meerhovendreef moesten worden aangesloten. Als de de afslagen van de Poot van Metz wél rechtstreeks op de Verlengde Meerhovendreef worden ontstaat er namelijk een snelweg dwars door de woonwijk Grasrijk en dat is onwenselijk.

De SP heeft die discussie helaas verloren. Daarnaast was merkwaardig dat GroenLinks vóór de nieuwe weg was, terwijl de VVD juist tegenstemde. Daar stond VVD-woordvoerder Helms toch wel even van te kijken. Dat de PvdA (de partij van de wethouder) en het CDA voor waren, zij het met nogal wat aarzelingen en toevoegingen, is beter te begrijpen.Verder bleek ook hier Leefbaar Eindhoven niet zo leefbaar.

De SP zal de bewoners met een pamflet op de hoogte brengen van haar standpunt. Voor de tekst zie hier onder:

Aan de inwoners van Grasrijk,

Zoals u in de krant heeft kunnen lezen heeft in de commissie Verkeer van de gemeenteraad het debat plaatsgevonden over de Meerhovendreef. Er waren twee keuzes: In de eerste variant ( de öntvlechtingsvariant”) wordt de Meerhovendreef direct aangehaakt op de op- en afritten van de A2 en komt er tussen die op- en afritten en de huidige weg een verlengde Meerho-vendreef pal langs het Spilcentrum. In de tweede, de “duovariant”, blijft de huidige situatie bestaan. In beide varianten komt er een extra aansluiting voor industrieterrein De Hurk op de A2 bij de Meerenakkerweg.
Het debat ging in feite over een advies van het College van B&W aan de minister. Het College adviseerde om vóór de Ontvlechtingsvariant te kiezen. De minister neemt het uiteindelijke besluit. De vraag was of de leden van de commissie het eens waren met het advies van B&W. De minister wilde slechts een uitspraak: Ontvlechting of Duo uiterlijk 1 juli 2008.

De SP adviseert klip en klaar gezegd vóór de duovariant. De SP verwacht dat de aangehaakte Meerhovendreef zich zal ontwikkelen tot een verlengstuk van de A2. Het zal in praktijk niet mogelijk blijken iets tegen het ontstaan van een racebaan te doen. Zo’n weg hoort niet in een woonwijk thuis.
Ook moet afgewacht worden of er bereidheid bestaat om maatregelen te nemen om de gevolgen van de nieuwe snelweg te verzachten, bijv. bij het Spilcentrum en op het kruispunt Grasdreef - Meerhovendreef.
Verder vond de SP dat de bewoners slecht bij de besluitvorming rond beide varianten betrokken zijn. In theorie hadden bewoners misschien kunnen uitvinden dat er plannen waren voor een nieuwe weg. In praktijk is er aan hen niets gemeld op voor de hand liggende plaatsen en tijden.

Voorstanders van “ontvlechten” vrezen dat de NBrabantlaan volloopt. Daarop geeft de SP twee reacties:
De ene is dat er een MER( Milieu-Effect-Rapportage) is, waaruit blijkt dat het meevalt, vooral als straks de Hurksestraat afgesloten zou worden. Er zijn dan weinig of geen problemen met de doorstroming. Overigens wil de SP best wel meedenken over niet al te dure maatregelen om de NBrabantlaan te verbeteren, zolang die maar niet leiden tot een snelweg door een (andere) woonwijk.
De tweede is, dat die prijs eventueel dan maar betaald moet worden. Er loopt over de NBrabant-laan goed openbaar vervoer en er liggen goede fietspaden, en daar moet men dan maar vaker voor kiezen.

Uiteindelijk waren SP, VVD, Stadspartij, LPF, OAE en Christenunie vóór de duovariant (samen goed voor 17 zetels in de gemeenteraad). CDA, D66, Leefbaar Eindhoven, PvdA en Groen Links waren vóór de Ontvlechtingsvariant (samen 27). De meerderheid steunt dus het advies van het College. Wat de minister met dat advies doet, moet blijken. Voor de SP was dit een reden om in elk geval verzachtende maatregelen te eisen. Uiteraard zullen wij volgen hoe het verder gaat.

Vooraankondiging Openbare avond over Eindhoven Airport
De openbare avond over Eindhoven Airport zal plaatsvinden op maandag 15 september in Grand Café De Stuyverij, Zandkasteel 170. Eindhoven, om 19.30 uur. Sprekers zijn tot nu toe CDA-gedeputeerde Rüpp, SP-2de kamerlid Roemer, PvdA – wethouder Fiers uit Eindhoven, en Wim de Jonge, fractievoorzitter van het Veldhovense CDA en bestuurslid van de BOW. Zie: www.eindhoven.sp.nl/agenda/debat_eindhoven_airport.stm

Na de vakantie komen we hier nader op terug.

Voor reacties: eindhoven@sp.nl
Bernard Gerard, 040-2454879

U bent hier