h

Mittendorff, Pro Tour en de huichelachtigheid van Leefbaar Eindhoven

8 juli 2008

Mittendorff, Pro Tour en de huichelachtigheid van Leefbaar Eindhoven

De pers beweert dat wethouder Marriët Mittendorff tussentijds als wethouder zal ophouden. Daar denkt ze inderdaad over. Het aftreden is echter nog geen feit en dus is het bericht voorbarig. Het zou jammer zijn. Dit PvdA-CDA-SP College toont een beeld van rustige continuïteit, waarbij en passant menig lijk uit de kast van het vorige College alsnog een nette begrafenis krijgt. Die continuïteit zou erbij gediend zijn als wethouder Mittendorff haar karwei afmaakt. Mocht dat niet zo zijn, dan vinden we er wel een oplossing voor.

De vermeende verzwakte positie leidt ertoe dat wethouder Mittendorff overladen wordt met een heleboel oud en nieuw zeer. Van het Parktheater tot Pro Tour, van de Marokkaanse jongeren tot de tippelzone. De SP meent dat deze kritiek òf regelrechte onzin is, òf valt binnen de normale range van werkstijlen en standpunten waarover men bij wethouders kan discussiëren.

Over het Parktheater, waarbij dit College bezig is het puin van drie voorgaande Colleges (en meer nog, van drie voorgaande gemeenteraden) op te ruimen, vindt men elders op deze site een beschouwing. Nu even over Pro Tour.

Dat ging namelijk zo. In de zomervakantie van 2004 was een groot deel van het College (waaronder Mittendorff) op vakantie. Ex-burgermeester Sakkers en mogelijk ex-Leefbaar Eindhoven wethouder Pastoor, samen achtergebleven, bedachten op 27 juli samen met burgermeester Jacobs van Helmond en Hein Verbruggen van de UCI, de internationale wielrijdersbond, een plan om Eindhoven een wielertour te bezorgen. Het plan werd vermeld in de rondvraag van de B&W-vergadering. City Dynamiek kreeg de opdracht een bod uit te brengen, dat in december 2004 toegewezen werd. Toen tekenden Sakkers en ex-wethouder Pastoor van Leefbaar Eindhoven een contract voor vier jaar. Verder staken Sakkers en Pastoor geen poot uit. Ook City Dynamiek liet het project vallen (toen was het al maart 2005). Toen het aan alle kanten veel te laat was werd Mittendorff opgezadeld met het voorzitterschap van de Stuurgroep. Daardoor kon er pas op 3 mei 2005 een garantstelling worden afgegeven voor een race die in juni 2005 moest plaatsvinden.

Pro Tour ontwikkelde zich zoals het gelopen is: sportief met sterke en zwakke kanten, financieel met forse tegenvallers, en bestuurlijk met de nodige missers. Toen dit College aantrad (mei 06), was de eerste van de vier ritten geweest en stond de tweede (juni 2006) geheel in de steigers.

De gemeente was gebonden aan een vierjarig contract. Mittendorff heeft geprobeerd er het beste van te maken, want een nette gemeente verbreekt niet zomaar een contract, alleen maar omdat het tegenvalt. Ze heeft geprobeerd de nodige sponsors te vinden en dat was nog bijna gelukt ook. Maar helaas, op het laatste moment ging dat mis. De vijandige pers was niet echt een hulp bij het vinden van sponsors.
Na de derde sessie in 2007 heeft de gemeente het contract opgezegd, waardoor het vierde jaar niet meer tot verlies leidde. Dat kon zonder verdere schade, want ook Pro Tour zelf had steken laten vallen. Het College, met als verantwoordelijke wethouder Don, heeft de gang van zaken grondig laten uitzoeken en dat is politiek op een normale manier afgekaart.

Kortom, het huidig College en dus ook wethouder Mittendorff is inzake Pro Tour volledig correct opgetreden. Het initiatief is al in het vorige College overleden en het lijk is onder dit College netjes ter aarde besteld.

Het is na deze voorgeschiedenis uitgesproken huichelachtig om steeds opnieuw te horen hoe Van Bussel van Leefbaar Eindhoven zichzelf en anderen overschreeuwt om toch vooral de indruk van permanente waakzaamheid op te bouwen dat hij zo goed op het gemeenschapsgeld past. Dat doet Leefbaar ook in het Zwartboek, gesteund door het Ouderen Appel Eindhoven (dat ook min of meer in het vorige College zat), en door Vleeshouwers (Stadspartij), Abbou (Eindhoven Nu) en Reker (LPF) die daar niet in zaten.

1,2 miljoen euro weg bij Pro Tour, inderdaad. 1,2 miljoen euro waar Leefbaar Eindhoven zelf één van de hoofdschuldigen aan is.

U bent hier