h

GeBLOB

14 juli 2008

GeBLOB

Eindhoven is in de ban van de blob, las ik donderdag 3 juli in de Volkskrant. Als zelfs landelijke krant hier drukinkt aan wil besteden is er toch echt iets loos. Natuurlijk heb ik geen idee waar het over gaat. Natuurlijk wil ik er het mijne van weten. Als ik naar de website van de gemeente Eindhoven ga en 'blob' intik heb ik slechts één 'hit', namelijk het 'blog' van PvdA-wethouder Mary Fiers.

Op 12 juni 2008 schrijft zij over de blob: 'Het is een moderne vorm van architectuur, die past bij wat Eindhoven wil uitstralen als centrum van technologie, design en cultuur. De blob's passen niet helemaal in de omgeving, maar dat moet juist! Dat is hun functie. Een blob is een wulps ding dat het best tot zijn recht komt in een neutrale omgeving met een beetje saaie gebouwen'. Als ik even met google zoek vind ik de website van een heuse 'blob-deskundige', Arno Pronk van de TU/e, en ontdek dat de eerder geciteerde uitspraak van mevrouw Fiers van deze site is 'geleend'.

Volgens internet-encyclopedie Wikipedia is blob een acroniem (afkorting uitgesproken als een woord) dat staat voor Bi-Linear OBject. Op de website van de TUE hebben ze het over een Binairy Large OBject. 'Hiermee wordt de grote hoeveelheid bits (zeg maar gewoon informatie) aangegeven die nodig zijn om de vorm geometrisch exact te beschrijven'. Wikipedia heeft het over 'een architectuurstijl waarbij de buitenkant grillige vormen aanneemt'. TUE spreekt van 'vrije- en gebogen vormen'. Beiden halen het Guggenheim Museum in Bilbao aan als voorbeeld.

Eind 2004, in de vorige raadsperiode, beslist de Eindhovense gemeenteraad dat in Eindhoven twee van deze blobs moeten komen. 'Aan de oost- en westzijde wordt het plein gemarkeerd door twee gelijksoortige, kwalitatief hoogwaardige specifieke bolvormige gebouwen', aldus een persbericht van de gemeente uit 19 oktober 2004. 'Aan de westzijde is dit het entreegebouw van de Admirantontwikkeling en aan de oostzijde het gebouw voor dagwinkels'. In het raadsvoorstel voor de herstructurering van het 18 septemberplein van toen wordt gesproken over 'twee geprojecteerde blob-vormige gebouwen' die 'qua type en situering een essentiële rol in het totaal ontwerp vervullen' en ontworpen zullen worden door de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas.

Bij de Admirant komt zo een 25 meter hoog 'druppelvormig bouwsel' dat als entree zal gaan dienen voor het achterliggend Admirant-terrein, zo blijkt uit een raadsverslag, terwijl de kop van de Hermanus Boexstraat een ruim 10 meter hoog 'verzamelgebouw' komt van dagwinkeliers die eerder op het plein zelf actief waren. Impressies van deze bouwsels kunnen sinds enkele maanden worden aanschouwd op de schuttingen rond de bouwput op het 18 Septemberplein.

Eind 2003 lag het voorlopig ontwerp ter inzage en werd een inspraakronde gehouden. Juli 2004 concludeerde de raad dat er geen reacties waren gekomen dit een aanpassing van het voorlopige ontwerp vereisten en het ontwerp werd aangenomen. Het was dus een verrassing toen woningbouwcorporatie Trudo, eigenaar de Lichttoren, tegen het geblob in het geweer gekomen. De blob bij de Admirant steekt zo ver het 18 Septemberplein op dat de woningcorporatie vreest dat hierdoor zicht vanaf het treinstation op haar met 90 miljoen euro gerenoveerde toren deels ontnomen zal worden. Door middel van een afspraak van de rechter hoopt Trudo deze zichtlijn 'blobvrij' te houden.

De gemeenteraad gaf juli 2005 gaf toestemming voor de beoogde plek. De ontwikkelaar wilde het gebouw nog vijf meter verder naar voren op het 18 Septemberplein plaatsen, maar daarmee ging de raad toen niet akkoord. De gemeenteraad bepaalde in dat het gebouw drie meter vóór de rooilijn moest worden geplaatst. 'Dat was een zeer democratisch besluit, na een zorgvuldig proces', vertelde wethouder Fiers onlangs in het Eindhovens Dagblad. Ondertussen is voormalige voorzitter van de gemeentelijke monumentencommissie, Ben van Veelen, in de pen geklommen en heeft in een opiniestuk in dezelfde krant de aanval geopend op de bouw van de blobs. De blobs 'vormen een enorme bruuskering van hun omgeving' en 'de Blob met hét icoon van Eindhoven: de Lichttoren'. Zijn advies is dan ook: 'Niet bouwen! '

De SP is vanaf het begin tegen deze plannen geweest. Zo zei Bernard Gerard in de cruciale raadvergadering van 20 december 2004: 'Wij zien niets in de architectuur van Fuksas'. Hoe kijkt de SP vandaag tegen de blobs aan? Gerard wil er absoluut geen woord aan vuilmaken en herhaald wat hij 16 september 2005 in de raad heeft gezegd over de Admirant-blob: 'Wat mij betreft, moet de blob vijf meter naar achteren, 20 meter naar beneden en dan afgedekt worden met een dikke laag teelaarde'. Voorzitter Marijke Kamphorst sluit zich bij hem aan: 'Dat is dus letterlijk "Zand erover". Ik vind het een gedrocht'.

Rob de Kruif

U bent hier