h

Commissie: Tippelzone ook over drie jaar nog open, met betere hulpverlening!

10 juli 2008

Commissie: Tippelzone ook over drie jaar nog open, met betere hulpverlening!

In de vergadering van 1 juli 2008 heeft de commissie Jeugd en Gezin, Onderwijs, Sport en Cultuur zich met een meerderheid uitgesproken tégen het plan van het college om over drie jaar de Tippelzone te sluiten.

In de afgelopen vijf jaar zijn de dames van de Tippelzone in beeld gebracht en zijn er betere voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg gekomen. Ook de overlast in Woensel-West is ver teruggedrongen. Nu wil het college over drie jaar de Tippelzone sluiten, omdat de dames dan in een hulpverleningstraject moeten zitten.

Alleen, zover zijn we nog niet. We zijn het eens met de stelling dat de Tippelzone op den duur overbodig zou moeten zijn, maar het is een utopie om te geloven dat het over drie jaar al een feit is. Hier mag je nooit een termijnplanning aan vast zetten, maar moet je uitgaan van hulpverlening.

De Design Academy presenteerde onlangs een aantal plannen op het gebied van hulpverlening aan deze dames. Het is van groot maatschappelijk belang dat deze dames de kans krijgen om uit het Tippelleven te kunnen stappen. Het is dan wel heel belangrijk dat dit kan gebeuren met maatwerk. Dat wil zeggen:

  • start met twee dames;
  • één begeleider, één organisatie, één netwerker;
  • maak de dames ergens anders van afhankelijk, dan van pooiers, dealers, de Tippelzone en de hulpverleners rond de Tippelzone.

Dit betekent wel dat de neuzen van alle organisaties dezelfde kant op moeten staan en blijven staan. De gemeente Eindhoven moet hierin de regierol op zich nemen Wethouder Marriët Mittendorff zat hiermee wel met de SP op één lijn, behalve op het gebied van de termijnplanning. Zij blijft zich vasthouden aan sluiting van de zone over drie jaar. In september komt dit voorstel in het college en zal daarna in de raad behandeld worden.

Ui de commissieavond bleek, dat een meerderheid vóór een amendement zal zijn dat ingediend kan worden op het nieuwe raadsvoorstel. Dat wil zeggen, dat de sluiting van de Tippelzone niet over drie jaar een feit is, maar dat er eerst gewerkt moet worden aan hulpverlening aan deze dames.

Bianca van Kaathoven

U bent hier