h

Buurten in de Buurt: Woensel-Zuid in Eindhoven

4 juni 2008

Buurten in de Buurt: Woensel-Zuid in Eindhoven

SP-Kamerleden Remi Poppe en Fons Luijben bezochten deze week Hemelrijken en de Gildebuurt in de wijk Woensel-Zuid in Eindhoven. Er werd tijdens het bezoek gesproken over buurtwerk, onderwijs en herstructurering: "Met het mooi maken van de wijk los je de problemen niet op".

Bron: www.sp.nl/wonen

T+Huis (uit te spreken als thee-huis) wordt gerund door Dennis Meulenbroeks en Sara de Boer, twee designers die zich het lot van Woensel-Zuid aantrekken. Met behulp van studenten worden er in de wijk talloze activiteiten georganiseerd, van sportavonden tot knutselmiddagen. Inmiddels hebben er ruim honderd studenten stage gelopen. Met een kleine subsidie van de gemeente redt T+Huis het niet. Daarom is de hulp van het bedrijfsleven ingeschakeld. Op de vraag of T+Huis als particulier initiatief eigenlijk niet overbodig zou moeten zijn, antwoordt Dennis bevestigend: "Eigenlijk vervullen we in de wijk een functie die een andere organisatie op zou moeten pakken, bijvoorbeeld de gemeente of buurtwerk. Maar het gebeurt op dit moment niet, en daarom springen wij in het gat."


De woningcorporatie stelde een pand beschikbaar voor het initiatief van Dennis en Sara

Remi Poppe heeft respect voor het doorzettingsvermogen en het idealisme van de twee ondernemers, maar heeft wel zijn twijfels: "Het is vervelend dat zij zich met dit soort dingen bezig moeten houden en hierbij ook genoodzaakt zijn economisch te denken. Dit is begrijpelijk als je ondernemer bent en ook de eindjes aan elkaar moet knopen, maar in buurtwerk moet dit wat mij betreft geen leidende factor zijn. Niettemin is het zeer leerzaam om het eens van deze kant te bekijken."

Problemen oplossen
Spil Fellenoord is een brede school. In het gebouw huist een basisschool, peuterspeelzaal, kinderopvang, tussenschoolse opvang en zelf een complex met seniorenwoningen. Directeur Robbert van der Velden heeft zijn mening klaar over de kinderen en de wijk. Wat hem betreft is de herstructurering van de wijk geen recept om alle problemen op te lossen: "Met alleen het mooi maken van de wijk, los je problemen niet op."

Er wordt veel te weinig tijd gestoken in extra zorg voor de kinderen. Van der Velden: "Ik heb een opvoedingsondersteuner en een schoolmaatschappelijk werker op school. Daar ben ik heel blij mee, maar zij werken maar twee dagen per week voor mijn school, terwijl ik ze eigenlijk zeven dagen per week nodig heb." De school wordt namelijk geconfronteerd met kinderen die veel problemen meenemen zoals geweld, sociale problemen en huisuitzettingen. Van der Velden steekt hier noodgedwongen zelf veel tijd in: "Ik wil dit oplossen in het belang van de kinderen. Als de verantwoordelijke instellingen dit eens zouden doen, zou ik mij kunnen beperken tot mijn eigen taak: het geven van onderwijs."


Robbert van der Velden (r) heeft een uitgesproken mening over de problemen van de kinderen in zijn wijk

Ook over de wijkaanpak van minister Vogelaar heeft van der Velden een uitgesproken mening. Volgens hem is de selectie van veertig wijken niet goed voor zijn wijk: "Woensel-West en Woensel-Zuid, krachtwijk en niet-krachtwijk, worden gescheiden door één enkele weg. Woensel-West krijgt nu alle aandacht. Onder andere de criminaliteit wordt de wijk uitgeveegd, maar u kunt wel raden waar die terecht komt."

Daarnaast ergert hij zich aan het projectmatig werken. "Als project één is opgestart en een beetje loopt, dan wordt er gestart met project twee, zonder enige nazorg bij project één. Zo blijven we maar projecten opstarten en uiteindelijk komen we tot de ontdekking dat er vrij weinig resultaat is."


Fons Luijben knoopt een gesprek aan met 'Woenselse' ouderen in het seniorencomplex

Fons Luijben schuift ondertussen aan bij enkele ouderen die in de recreatiezaal van het seniorencomplex een potje bridge spelen. Zij maken zich zorgen over het opvangcentrum voor daklozen dat zich tegenover het complex, maar ook tegenover de school bevindt. Veel daklozen hangen in de middag in het gebied rond, totdat de opvang zijn deuren opent.

Sloop
Een deel van de Gildebuurt moet volgens de woningcorporatie WoonInc over zes jaar worden gesloopt. Volgens bewoonster Maria Manders, die voorzitter is van het buurtcomité, zijn de redenen wederom dezelfde als in de rest van Nederland: "De woningen zijn volgens de corporatie te klein en niet meer van deze tijd." Als Remi Poppe vraagt hoeveel vraag er nog naar de woningen is, kan ze dit gemakkelijk beantwoorden: "Als er een woning leegkomt, dan schrijven er ongeveer 800 mensen op in. Er is dus nog genoeg vraag naar de woningen!"


Maria Manders vindt de sloop van de woningen in de Gildebuurt niet nodig

Remi Poppe neemt een kijkje in de woning van Maria en constateert dat de grote vraag naar de woningen terecht is. "Ze zien er nog prima uit. Starters doen hier een moord voor."

Tijdens de bewonersavond blijkt dat de bewoners een eerste overwinning hebben geboekt. De gemeente vindt de bewuste straten een waardevol stukje Eindhoven. Remi Poppe adviseert de bewoners van de Gildebuurt om vooral de vinger aan de pols te houden. "Pas op dat de corporatie niet haar zin gaat doordrijven door alle oorspronkelijke bewoners weg te jagen met dubieuze woningtoewijzingen, waardoor de buurt snel zal verloederen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een corporatie deze tactiek toepast."


Ook de vooroorlogse woningen in de Bakkerstraat staan op de nominatie voor sloop

U bent hier